Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Освобождаване на Райконен може да дестабилизира Ферари, смята Прост

Освобождаване на Райконен може да дестабилизира Ферари, смята Прост

50
0

Ферари трябва да обмисли внимателно атмосферата в тима, когато взима решение дали да продължи договора на Кими Райконен, смята четирикратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост. Според него евентуално освобождаване на финландеца може да дестабилизира екипа.

„Всеки може да извлече и положителни, и негативни страни на ситуацията. На пазара има един-двама пилоти, които биха били добра възможност за Ферари. Може да са малко по-бързи, но не се знае. Това, което задължително трябва да се взима предвид винаги, е напрежението във Ферари. Понякога много силни състезатели не се справят в топ тим толкова добре, колкото са успявали в среден по големина отбор. Причината е, че обстановката е по-различна. Добрите отношения на Райконен със [Себастиан] Фетел влияят в негова полза. Освен това в Скудерията в момента има пилот №1 и №2, при това не на хартия, а е факт. Това не е лошо за атмосферата. Честно казано, нито укорявам Ферари, нито ги критикувам. Сигурен съм, че ще вземат правилното решение”, обясни Прост.

Въпросът за договора на Райконен излезе на дневен ред много рано през сезона, тъй като се смята, че представянето му в шампионата не е достатъчно добро. Финландецът е четвърти в класирането при пилотите с 81 точки, а съотборникът му е пред него – трети, с 96. Настоящият му договор изтича в края на настоящия сезон.

Самият Райконен вече няколко пъти повтори, че решението дали ще остане не е негово.