Начало Лайфстайл Отново изключително ценни автомобили и мотори на Спасов ден

Отново изключително ценни автомобили и мотори на Спасов ден

221
0

По традиция на празника Възнесение  Господне или Спасов ден, в столицата се организира внушителен ретро парад на автомобили и мотоциклети. Така бе и днес. Той е организиран от Съюза на българските автомобилисти и Българския автомобилен клуб „Ретро“. И тази година площада пред Храм-паметника „Александър Невски“ се изпълни с автомобили и мотоциклети от различни периоди.

Както винаги имаше представяне на интересни модели и оценяване от комисия, както и награждаване на най-добре възстановените автомобили и мотоциклети. За първи път от години насам имаше много и интересни мотоциклети, особено от 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. Много от тези машини веднага след като получиха своите награди побързаха да се понесат по шосето на поход към Рилския манастир.

Наистина можеха да се видят уникални модели, особено представители на британското мотоциклетостроене. Например много впечатли отлично възстановен 500-кубиков Rudge от 1935 г. на Румен Лятов. До него гордо се бяха изправили отлично изглеждащ Fantom, а пък Васил Георгиев от с. Тънково представи Duglas от 1915 и Bianchi от 196 г., който дори работеше безпогрешно. Двете машини бяха с карбитни (ацетиленови) фарове. Не по-малко интересни бяха Ariel от 1932 г. с 500-кубиков двигател и с 4 клапана, а също и Triumph също с 500 куб. см. от 1923 г. Добре изглеждаше и мотоциклет Terrot 1930 г. Страшно впечатление направи добре оборудван Zundapp с кош и боксеров двигател на Вермахта от 1940 г. с кош. Прекрасно възстановен Triumph Tunderbird 650 куб. см на Никола Желев.  

Не по-малко интересни екземпляри имаше и при автомобилите. Някои коли бяхме виждали досега, но други се явяваха за първи  път. Инж. Георги Бояджиев – бивш автомобилен състезател и изключителен почитател и ценител на ретро колите, бе докарал „свой адаш“ – Gogomobil, германски мъник, отлично възстановен от самия Жоро или по-точно Гого. За първи път се появи и автомобил 7 Arrows от 1905 г., който Александър малинов е намерил в една плевня и го е възстановява дълго време, но сега е направо произведение на изкуството. Награди получиха и Mercedes-Benz 190 SL на Л. Радев, Волга 131, Alfa Romeo 111, пожарен автомобил Mercedes-Benz 319, напълно оборудван, Buick Rivera от 1972 г. пак на Александър Малинов, Rolls Royce, дебютант FIAT на Лъчо Лазаров, Москвич на д-р Филип Бахметиев – докрот по образование, монтьор по призвание, Mercedes-Benz 970 СЕ и др.

Награди от СБА и БАК „Ретро“ получиха българския дамски ретроклуб „Класик“, Валери Манджуков, Александър Каменов, Таньо Желязков от Стара Загора, инж. Роберт Кюркчиев, новообразувания ретроклуб от гр. Кубрат и др.