Начало Рали Ожие: Започнахме сезона по възможно най-добрия начин

Ожие: Започнахме сезона по възможно най-добрия начин

52
0

Себастиен Ожие не бе сред фаворитите за победата в рали Монте Карло (първи кръг от световния рали шампионат за 2017 г.), тъй като бе изкарал твърде малко време зад волана на новия Форд Фиеста WRC. Французинът обаче взе четвърта поредна победа в легендарната надпревара, при това в първото си състезание с М-Спорт.

Ожие пропадна в канавка и загуби над 40 секунди в третата отсечка от ралито. В този момент победа изглеждаше непостижима цел. На Монте Карло обаче Себастиен знае, че внимателното управление носи резултати.

„Очевидно е, че се чувствам страхотно”, сподели след това французинът. „Усещането да спечелиш Монте Карло винаги е страхотно, но това бе едно от най-големите предизвикателства, с които някога сме се справяли. Трябваше да преодолеем много трудни условия, при това с нова кола и нов отбор. Наистина е невероятно.”

„Присъединихме се към екипа само преди месец и имах броени дни в колата допреди ралито. Наясно сме, разбира се, че точно на това състезание всичко може да се случи. Но си мислех, че ни липсва необходимата подготовка, за да се борим за победа. Затова съм толкова щастлив, че сме на най-високото стъпало на подиума – щастлив за целия отбор, който го заслужава. Никога нямаше да спечелим, ако те не ни бяха дали достатъчно добър автомобил. Все още имаме работа, но стартирахме по възможно най-добрия начин. Нямам търпение за следващите надпревари и няма нищо, което да ме кара да не се чувствам уверен.”

От Танак от своя страна постигна най-добрия си резултат на рали Монте Карло и зае последното стъпало на почетната стълбичка. Той обаче постигна този резултат с упорита битка. В последния ден естонецът имаше проблеми с електрониката на двигателя си, но все пак стигна до финала, губейки само една позиция.

„За момент си помислихме, че няма да успеем да финишираме, на моторът Екобууст очевидно е много силен. Поне добавихме известна тръпка във финалния ден на надпреварата. Жалко, че стана така, но пък сме наясно, че състезанието е сложно”, обясни Танак.

„Изненадах се от това колко конкурентоспособни сме. По принцип не харесвам толкова сложни условия, но се чувствах доста удобно в автомобила. По време на тестовете бяхме уверени, че е добър, но на практика това не е сигурно, докато не излезеш в пряко състезание. Така че браво на момчетата в М-Спорт.”

„Базата е страхотна, като има неща, които могат да се подобрят. През целия уикенд поддържах постоянна скорост и смятам, че темпото ни само ще става по-силно.”

„Трябва също така да благодаря и поздравя навигатора си Мартин Ярвеоя. Това бе от най-трудните ралита в Монте Карло, а той свърши страхотна работа. (Това бе първа надпревара за Танак и Ярвеоя като екипаж – б.а.) Справи се така, че аз можех да се съсредоточа върху собствените си задачи и нямам търпение да видя какво ще постигнем в следващите състезания.”