Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обмислят въвеждането на стандартни части в F1

Обмислят въвеждането на стандартни части в F1

39
0
Чейс Кери
Чейс Кери, снимка: ATP

Формула 1 може да въведе използването на стандартни компоненти в бъдеще, за да се ограничат разходите. Това заяви изпълнителният директор на спорта Чейс Кери. Според боса е нужно ограничаване на харчовете особено на големите отбори, които за сезон дават по около 300 милиона паунда.

Според motorsport.com за миналия сезон Ферари са похарчили 330 млн. паунда, докато тимове като Форс Индия и Заубер едва 90 и 95 млн. паунда. Според изпълнителния директор на Макларън Зак Браун е нужно слагане на таван на бюджетите и стандартизиране на някои части.

Сега Кери потвърди, че стандартните компоненти са опция за спорта в бъдеще, но подкрепи казаното от отговорника по спортните въпроси Рос Браун, че технологиите не трябва да бъдат връщани назад в развитието си.

„Има много стъпки, които можем да предприемем, независимо дали става въпрос за таван на бюджетите или стандартизирането на ключови компоненти от колите, каза Кери.

– Не се стремим да стандартизираме колите изцяло. Смятаме, че е много важно да продължим да имаме спорт, който използва най-съвременните технологии. Но мислим, че може да стандартизираме определени части.“

Браун каза по-рано през тази година, че става въпрос за компоненти, които не подобряват шоуто и феновете масово не ги различават, като например тези на окачването.