Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обвинения от всички страни във Формула 1

Обвинения от всички страни във Формула 1

32
0

Невероятният скандал във Формула 1, избухнал още вчера преди Гран при на САЩ, продължава с пълна сила и днес. Снощи всички автомобили с гуми Мишлен се прибраха в боксовете в края на загряващата обиколка. На стартовата решетка се подредиха пилотите на Ферари, Джордан и Минарди. Във фарсовата надпревара двамата състезатели на Скудерията реално се надбягваха един с друг, битката зад тях бе малко по-сериозна поне в началото. В крайна сметка Ферари взе двойна победа, като Михаел Шумахер спечели, а Барикело бе втори. Трети остана Тиаго Монтейро (Джордан).

Проблемът дойде от това, че Мишлен предупредиха екипите си, че не могат да гарантират сигурността на пилотите им, ако се състезават с използваните в квалификацията гуми. Разменени бяха няколко писма между френския производител на гуми и ФИА. Мишлен закараха нов тип гуми на Индианаполис и предложиха да се направи шикан на 13-ия завой на трасето, за да се намали скоростта при преминаване оттам. Техническият делегат на ФИА Чарли Уайтинг отхвърли второто и заяви в писмо, че отборите могат да сменят гумите си, но ще последва наказание.

Последва събиране на шефовете на екипи, на което Ферари не присъстваха. Бе оповестено, че деветте тима са съгласни да се направи исканият шикан. Направени са били и други предложения с цел участието на всички отбори в Гран при на САЩ. Съгласие обаче не бе постигнато и в крайна сметка общо 14 пилоти не стартираха въобще в надпреварата.

Обвиненията и разправиите не закъсняха. Мишлен признаха, че са направили грешка, но твърдят, че действията им са продиктувани единствено от загриженост за сигурността на състезателите. От ФИА отговарят, че правилата са еднакви за всички и решението как и с какви гуми ще се състезават зависи единствено от отборите. Мнозина от шефовете на екипи и състезателите се извиниха на феновете още по време на надпреварата, но това не тушира недоволството на запалянковците. Тези на пистата изразиха възмущението си, хвърляйки по трасето бутилки с вода и кенове с бира и напускайки масово трибуните.

Днес от ФИА пуснаха ново прессъобщение, в което се казва, че Формула 1 е спортно състезание и трябва да се провежда при ясни правила, които не могат да се предоговарят заради некачествено оборудване. От световната организация заявяват още, че би било крайно нечестно да се намали скоростта и на екипите с Бриджстоун, с чийто гуми на Инди нямаше проблеми. Засега отговор от Мишлен няма.