Начало Рали Ожие триумфира в Швеция, драма за Падън в последния етап

Ожие триумфира в Швеция, драма за Падън в последния етап

103
0

Себастиен Ожие с Фолксваген Поло спечели втора победа за сезона от 2 старта, след като триумфира в рали Швеция и направи ясна заявка за 4-а поредна титла в WRC. Французинът имаше 17.1 сек аванс пред единствения си конкурент за победата Хейдън Падън и дори го увеличи до 29.8 сек.

Пилотът на Хюндай обаче имаше сериозни драми в последните километри. Той удари няколко дървени стълбове и счупи радиатор. Той завърши отсечката, но от автомобила му се изливаше течност. Навигаторът му каза след финала, че ще успят да оправят колата, за да може тя да стигне на собствен хода до официалния финал. Така и стана, като Падън запази втората позиция и по този начин Хюндай за първи път постигна подиуми в две поредни състезания.

Ожие от своя страна беше най-бърз в последния пробег, печелейки 3-те допълнителни бонус точки. Мадс Остберг с Форд Фиеста от М-Спорт допълни тройката, като изостана от Ожие на 55.6 сек. Промени в по-задните позиции също не настъпиха. Андреас Микелсен с Фолксваген Поло остана 4-и, следван от От Танак с Форд Фиеста от тима на DMАCK и Дани Сордо с Хюндай.

Завърналият се след дълго отсъствие в световните ралита Хенинг Солберг с Форд Фиеста завърши на страхотната 7-а позиция, показвайки че не е забравил как се кара. Само на 4.6 сек зад него остана Крейг Брийн със Ситроен DS3 (Абу Даби Тотал WRT).

Сблъскалите се с големи неприятности в първия ден от надпреварата Яри-Мати Латвала с третия заводски Фолксваген и водещият пилот на АБу Даби Тотал WRT Крис Мийк завършиха, но извън първите 20.