Начало Moto News Още промени в правилата на MotoGP

Още промени в правилата на MotoGP

53
0

На среща в Барселона в сряда, членовете на Гран при комисията Кармело Езпелета (Дорна), Клод Данис (ФИМ), Ерве Пончарал (ИРТА) и Таканао Цубоучи (МСМА), в присъствието на още няколко високопоставени лица, са взели решение за допълнително преработване на техническите правила в MotoGP, които ще влязат в сила през 2012-та година.

Вече стана ясно, че работният обем на двигателите ще бъде повишен до 1000 кубически сантиметра, а максималният брой на цилиндрите ще е 4, но след събранието си комисията оповести, че ще бъдат наложени и допълнителни промени.

Минималното тегло за мотоциклетите над 800 см3 ще е 153 кг, а за тези до 800 см3 – 150 кг. Максималният брой двигатели, които ще може да използва всеки един пилот, пък се свежда до 6, а максималният обем на резервоара за гориво става 21 литра.

Това обаче се отнася за заводските отбори, докато частните ще се съобразяват с малко по-различни правила. Пилотите на тези тимове ще разполагат с по 12 агрегата на сезон, резервоарите на техните машини ще могат да побират 24 литра гориво. Възможно е обаче и тези решения да бъдат допълнително ревизирани през месец май.

Освен това комисията реши още от тази година да се забранят и сензорите за налягането в гумите, след като сензорите за температурата на гумите вече бяха забранени.