Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пърформанс инженерът на Хамилтън Джок Клиър отива във Ферари?

Пърформанс инженерът на Хамилтън Джок Клиър отива във Ферари?

100
0
Люис Хамилтън, Джок Клиър
Люис Хамилтън и Джок Клиър; снимка Мерцедес

Пърформанс инженерът на Люис Хамилтън Джок Клиър ще напусне Мерцедес, за да се присъедини към Ферари, твърдят немски медии.

Това е първата новина от няколко дни насам за ново попълнение в екипа на Скудерията, от който вече бяха освободени доста хора. Клиър работи от десетилетия във Формула 1. Първо е в Уилямс като рейс инженер на Жак Вилньов, след това отива в Бритиш Американ Рейсинг, който по-късно се превърна в Хонда, Браун Гран при и накрая в Мерцедес. Информацията не е потвърдена официално, както и присъединяването на Боб Бел. За бившия технически директор на Мерцедес се смята, че ще започне работа в Маранело през март следващата година.

Междувременно италианските медии спрягат името на Нийл Мартин за следващия специалист, който ще бъде освободен от Скудерията. Той оглавява отдела за състезателни стратегии. През последните два дни бе потвърдено напускането на Пат Фрай (инженер директор), Никола Томбазис (главен конструктор) и Хирохиде Хамашима (специалист по работата на колата с гумите).

42-годишният Мартин е сред създателите на съвременния модел за симулация и избор на състезателни стратегии. Той започва да работи по компютърен модел за оценка рисковете на стоковия пазар през 90-те година на ХХ век, когато учи финанси. Като страстен фен на Формула 1 обаче, преобразува софтуер така, че да планира стратегии. Мартин го демонстрира на Макларън и е моментално нает от Мартин Уитмарш. Работи (заедно с Фрай) в тима от Уокинг до края на 2005 г., след което отива в Ред Бул. След провала на Ферари през 2010 г. в Абу Даби Фрай привлича специалиста в Маранело, където е и досега.