Начало Рали Падън: Още от първия тест знаех, че мога да спечеля с новия...

Падън: Още от първия тест знаех, че мога да спечеля с новия Хюндай i20 WRC!

30
0

Хейдън Падън стана първият новозеландски пилот, спечелил победа в 43-годишната история на световния рали шампионат (WRC). Пилотът на Хюндай и навигаторът му Джон Кенард триумфираха в четвъртия кръг от първенството в Аржентина след инфарктен финал и битка до последния метър с трикратния носител на рали короната Себастиен Ожие.

Авансът на Падън от 29,8 сек бе намален до 2,6 сек преди последния етап, който бе и пауърстейдж на състезанието. Въпреки проблемите си със смяна на предавките новозеландецът не просто запази хладнокръвие, а преодоля второто преминаване по „Ел Кондор” с 11,2 секунди по-бързо от Ожие и стъпи на най-високото стъпало на подиума за първи път във WRC кариерата си.

„Не мога да повярвам! Наистина не мислех, че ще издържим. Всичко зависеше от пауърстейджа и там натиснахме наистина здраво. Особено удовлетворяващо е, че направихме такова представяне точно на „Ел Кондор”. Работихме много по тази отсечка, защото не съм особено добър на тесни участъци с повече завои. Едва не откачихме колелата на колата! Фантастичен резултат – за мен, за Джон и за целия отбор. В новото поколение i20 WRC бе вложено огромно количество труд. Но още от първия тест знаех, че мога да спечеля с този автомобил. Просто не очаквах да е толкова скоро. Всички в тима – и хората на трасето, и в Алценау – заслужават този успех. Убеден съм, че това е само началото!”, коментира щастливият Падън след финала.

Хейдън отпразнува 29-ия си рожден ден в събота и победата дойде като малко позакъснял, но страхотен подарък.

„Последната отсечка бе невероятно трудна”, заяви Ожие пред wrc.com. „Преминаването ми бе чисто, но не поех максималния възможен риск, тъй като имаше твърде дълбоки коловози. Хейдън свърши чудесна работа, беше невероятен в този етап. Обикновено не се чувстваш добре, когато те бият. Този път обаче е някак по-лесно да приема станалото. С Хейдън бяхме на трасето при абсолютно едни и същи условия. Той просто даде всичко от себе си и бе по-добър. Моите уважения за представянето му!”