Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите искаха зоната за сигурност на Параболика да се асфалтира, заяви Уайтинг

Пилотите искаха зоната за сигурност на Параболика да се асфалтира, заяви Уайтинг

27
0
Чарли Уайтинг
Чарли Уайтинг, снимка Мирко Щанге

Пилотите от Формула 1 бяха сред хората, поискали асфалтиране на зоната за сигурност на Параболика, заяви рейс директорът на ФИА Чарли Уайтинг.

Полагането на нова настилка точно в тази част от пистата Монца предизвика остра реакция от доста страни. Според мнозина проблемът е, че Параболика ще се превърне в поредния прочут завой, който губи характера си заради съвременните изисквания за сигурност. Предизвикателството на кривата изчезвало заради промяната, а тя е една от най-прочутите в шампионата изобщо.

Въпросът дали пилотите не подценяват риска заради наличието на толкова големи и асфалтирани зони за сигурност също бе повдигнат.

Уайтинг обаче защити решението. Той бе категоричен, че сред пожелалите новата настилка са и пилотите от Формула 1.

– Около 35% от чакъла бе подменен. Това бе изискано в името на сигурността от ФИА и пилотите, точно както се случва на на практика всяка писта, на която се провеждат стартове от F1. Разбира се, наясно сме, че преминаването няма да е толкова трудно за състезател, който напусне трасето. Но това е цената, която плащаме за значително подобрена безопасност. Цена, която и пилотите, и аз вярваме, че си струва да платим – заяви Уайтинг, цитиран от Аутоспорт.