Начало Рали Победа в Сърбия и шампионска титла за Стайков

Победа в Сърбия и шампионска титла за Стайков

77
0

Екипажът на „Стайков Рейсинг“ Пламен Стайков с навигатор Давид Кварацхелия-Давидоне (Mitsubishi Lancer Evo 9) спечели рали „Сърбия“, а с това и българския рали шампионат за 2016 година. Това е втора титла за Пламен след успеха през 2014 г. – тогава с навигатор Рафи Кадир. Давидоне за първи път е шампион в първенството.

За Стайков това бе четвърта победа за сезона след първите места в Сибиу, Твърдица и Сливен. Стайков и Давидоне бяха на 5:25,0 пред класиралите се на второ място Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов с Mitsubishi Lancer Evo 9. Трети бе сръбско-шведският екипаж Владица Рабренович Петер Хенел. 

След сериозна битка на Пламен с Рашид ал Кетби с Ford Fiesta R5 в първия ден, във втория още на първото минаване на Дубоко 1 арабинът катастрофира тежко след удар в бетонен стълб и етапът бе спрян. Той и навигаторката му Карина Хеперле бяха откарани в болница. Карина бе със счупен крак, а Рашид бе откаран в болница в Белград за по-сериозен преглед. Етапът бе прекратен, а на практика Стайков вече остана без конкуренция. Въпреки това той отново бе най-бърз във втория етап Голден 2, който във втория ден се караше в обратната посока. И този етап обаче бе спрян, заради жестоката катастрофа на сръбския екипаж Владимир Жечевич – Дарио Константинович с Peugeot 206 RC. Колата бе буквално разкъсана на две, като купето бе край пътя, а двигателят на средата на трасето. Интересното е, че катастрофата е станала на същия дънер, на който ден по-рано и трите наши екипажа от Hyundai Racing Trophy, претърпяха инциденти. Заради струпване на зрители, бе спряно и второто минаване на Дубоко, а Голден 2 изобщо не бе каран. Така ралито завърши за повечето екипажи с туристическо темпо във втория ден.  

Трети за нашето първенство станаха миналогодишните шампиони Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo 9.  Те бяха 4-и в генералното класиране, следвани от Дилян Станков – Младен Карчев с Renault Clio – 5-и. Екипът на Булсим стана шампион на България в клас RC4. Марко Стойчев и Йордан Батаклиев с Mitsubishi Lancer Evo 9 финишираха на 6-о място. Отлично се представи и дамския екипаж Диана Стоянова – Иванела Иванова със Citroen Saxo, които станаха първи в клас RC5 и в ралбито, и за кръга от нашия шампионат. В клас RC3 първи станаха семейство Попови – пилотът е младият  Виторио, а навигатор бе баща му Христо.

Последното рали в календара за тази година е „Стари Столици“. То ще се проведе след две седмици.