Начало Други По-сигурно със SUV през зимата

По-сигурно със SUV през зимата

48
0

Зимата идва и сега е времето да се направи избор на нови зимни гуми, особено ако старите са се износили. Предложенията са много, но шофьорите на SUV-ове и офроуд машини имат допълнително основание да се чувстват по-сигурни в автомобила си. Причината е новата зимна гума на Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1, която осигурява къс спирачен път на сухи, мокри и заледени пътища. Тя е най-новия член на семейството на зимните гуми UltraGrip и е на пазара от май 2016.

Шофьорите на SUV-ове се чувстват по-сигурни в по-големите си автомобили, особено, когато автомобилите са с четири задвижващи колела. Някой си мислят, че не се нуждаят от зимни гуми. Но се оказва, че е още по-важно за тези превозни средства да бъдат оборудвани с подходящите гуми за зимни условия. Така и водачите, и пътниците се чувстват по-сигурни и в по-голяма безопасност. Благодарение на размера си, SUV автомобилите дават увереност на водачите. Тези превозни средства са по-тежки и центърът им на тежестта е по-високо от тoзи на леките автомобили. В резултат на това силите, упражнявани върху гумата са по-силни, правейки спирането и управлението още по-голямо предизвикателство. Един парадокс, за който Goodyear има решение – UltraGrip Performance SUV Gen-1.

Технологиите на новата гума са решаващи за нейното представяне. Подвижните ламели и дизайн на протектора допринасят за балансиране по-високото натоварване (или тегло) на превозното средство. Гумата трябва да е по-твърда и тъкмо тази по-голяма твърдост на блоковете, подобряват управлението на сухи пътища. Въпреки сковаността, обаче, блоковете остават гъвкави, поради специалния дизайн на ламелите и така подобряват сцеплението на сняг. Това е технологиата 3D BIS (система за заключване на блоковете), а предимствата са по-добър баланс между суха настилка и управление на сняг

Оптимизиране на грайфера. Блоковете на гумата за под наклон, а не прави, както преди. Това подобрява сцеплението на сняг Предимствата са по-добро спиране и сцепление на заснежени и заледени настилки.

Оптимален контакт с пътната настилка. Тъй като превозното средство е по-тежко, натоварването на гумата е по-високо. С цел да се работи срещу тези по-големи сили, ширината на гумата („отпечатък“) е увеличен в сравнение с предшественика й. По-големият отпечатък означава повече контактна повърхност, която подобрява стабилността. Това е технологията ActiveGrip, която има по-добро сцепление и спирачна ефективност.

Индикатор за представяне на протектора. По време на целия живот на гумата символът за сняг, проектиран върху гумата, постепенно изчезва. След като се изтрие напълно гумата трябва да се смени, за да се осигури оптимално представяне в зимни условия. Това пък е технологията TOP Indicator. Тя позволява на водача да сменя гумите в точния момент, за да гарантира оптимално представяне.

По време на тестовете на TÜV  за спиране на мокри, сухи, заледени и заснежени пътища, Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 постигна отлични резултати и превъзхожда конкуренцията. Тестовете потвърждават следните резултати: 1,9 м по-къс спирачен път на мокро (7% по-добра представяне); 2,3 м по-къс спирачен път на сухо (5% по-добра представяне); 4% по-добра спирачна ефективност на заледени пътища; 2% по-добра спирачна ефективност на заснежени пътища – вторият най-добър резултата на сняг по време на тестовете.