Начало Moto News Първа победа на Педроса за сезона от MotoGP на Лагуна Сека

Първа победа на Педроса за сезона от MotoGP на Лагуна Сека

40
0

Дани Педроса от екипа на Репсол Хонда спечели безкомпромисна победа в Гран при на САЩ на пистата Лагуна Сека. Испанецът излезе на първа позиция още на първия завой, след като тръгна четвърти, след което не изпусна челното място до края на състезанието, осигурявайки си достатъчно комфортна преднина, за да финишира необеспокояван. Това е първа победа за Педроса и заводския отбор на Хонда за тази година, като всъщност от последната им победа (отново спечелена от Педроса) измина повече от година. Денят бе изключително радостен за всички в отбора, въпреки че другият пилот на тима – Андреа Довициозо, падна още в първата част на надпреварата и прекрати участието си.

Другите две места на подиума отново бяха заети от пилотите на Фиат Ямаха Тим – Валентино Роси и Хорхе Лоренцо, завършили съответно втори и трети. Световният шампион Роси така и не успя да се доближи достатъчно до Педроса, за да го атакува, като единственият му реален шанс за атака бе в последния завой от състезанието, където той обаче така и не успя да се пребори с безпогрешния този път испанец. Хорхе Лоренцо пък направи впечатляващо представяне, имайки предвид сериозните контузии от предходния ден, когато след тежък хай-сайд мотоциклетът му буквално го хвърли на асфалта. Той дори водеше битка със своя съотборник малко преди финала, но след една доста остра атака на завой номер 11 той почти загуби контрол над мотоциклета си и изостана леко от Роси, примирявайки се с третата си позиция.

Keйси Стоунър с Дукати този път остана четвърти, след като мистериозният вирус отново оказа силно влияние върху здравословното състояние на австралиеца, който за пореден път едва се държеше на краката си след финала.

Съотборникът му Ники Хейдън постигна най-добрия си резултат с отбора на Дукати досега, завършвайки домашната си Гран при на пета позиция.

След него остана Тони Елиас, следван от другият пилот, за който това бе домашно състезание – Колин Едуардс.

Първата десетка допълниха Крис Вермюлен, Ранди де Пюние и Марко Меландри.

Другите двама пилоти освен Довициозо, които претърпяха инцидент в състезанието бяха Габор Талмаши от Скот Рейсинг, който падна още в началото на надпреварата и Сете Гирнау от отбора на Франсиско Хернандо Груп. Разочарование бе Гран при на САЩ и за Лорис Капироси, който бе принуден да се откаже след проблеми с неговото Сузуки и най-вече за Джеймс Тосланд, който направи фалстарт, но не влезе в бокса, за да изтърпи наказанието си, което принуди стюардите да му покажат черен флаг.

Следващия кръг от MotoGP ще се проведе на пистата Захсенринг в Германия на 19-ти юли.

Ето и класирането от Гран при на САЩ, осми кръг от MotoGP:

1 Дани Педроса,  Repsol Honda Team 44’01.580
2 Валентино Роси, Fiat Yamaha Team + 0.344
3 Хорхе Лоренцо, Fiat Yamaha Team + 1.926
4 Кейси Стоунър, Ducati Team + 12.432
5 Ники Хейдън, Ducati Team + 21.663
6 Tони Елиас, San Carlo Honda Gresini + 22.041
7 Колин Едуардс, Monster Yamaha Tech 3 + 30.201
8 Крис Вермюлен, Rizla Suzuki MotoGP + 32.857
9 Ранди де Пюние, LCR Honda MotoGP + 40.325
10 Марко Меландри, Hayate Racing Team + 48.028
11 Aлекс де Анджелис, San Carlo Honda Gresini + 48.810
12 Николо Канепа, Pramac Racing + 1’18.531

Не финишират:

Андреа Довициозо, Repsol Honda Team 26 Lap

Сете Гибернау, Grupo Francisco Hernando 26 Lap

Лорис Капироси, Rizla Suzuki MotoGP 29 Lap  

Габор Талмаши, Scot Racing Team MotoGP 29 Lap

Джеймс Тосланд, Monster Yamaha Tech 3