Начало Рали Първо място в група N за Крум Дончев на рали Истанбул

Първо място в група N за Крум Дончев на рали Истанбул

88
0

Пилотът на Приста Ойл Рали Тийм Крум Дончев завърши първи в група N и едновременно с това победи в своя клас N4 на рали Истанбул – първи кръг от европейския шампионат. Той успя да извоюва този резултат в турската надпревара, въпреки повредите в различни етапи и съперничеството на общо 58 екипажа, които стартираха в ралито.
Крум Дончев и неговият навигатор Стойко Вълчев от Приста Ойл Рали Тийм бяха единствените участници, представящи България по време на началния старт от европейския рали шампионат. Двамата се състезаваха със Субару Импреса, специално подготвено във Финландия от Томи Макинен Рейсинг.
На 6 април (вторият ден от рали Истанбул) българите стартираха от девета позиция, която си извоюваха в генералното класиране на 5 април (събота). В края на първата отсечка в неделя Дончев спука задна лява гума и изкриви заден десен носач, вследствие на което управлението на колата стана изключително трудно. Въпреки това успя да финишира с девето време в общото за всички участници в надпреварата класиране.
Според регламента само екипажът има право без да е в сервизна зона да поправя колата си, така че след края на етапа Дончев и Вълчев сами смениха спуканата гума.
Във втората и третата отсечка на пилота му се наложи да продължи да кара с изкривен носач, но успя да завърши. След това представителите на Приста Ойл Рали Тийм отидоха в сервиза за 20-минутния си престой, на който имат право по регламент. Там механиците успяха да отстранят проблема с носача.
В следващите три, последни за деня, етапа на Дончев отново му се наложи да се справя с проблеми. По време на отсечката Балица В-2 задният десен носач отново се изкриви и пилотът реши да заложи на по-сигурно каране, но за сметка на това да финишира при всякакви обстоятелства. В средата на последната отсечка от рали Истанбул Дениз В-2 се откъсна цялото задно окачване, но въпреки трудностите Крум завърши.
Независимо от тежките условия на трасето и повредите Крум Дончев и Стойко Вълчев финишираха успешно и на официалното награждаване получиха две купи – за първото си място в група N и за челната си позиция в клас N4.