Начало Други Педроса с безпроблемна победа в Каталуня

Педроса с безпроблемна победа в Каталуня

53
0

Дани Педроса доминира в домашното си трасе в Барселона по време на Гран при на Каталуня. Испанецът спечели безпроблемно, с което допълнително намали разликата между себе си и лидера във временното класиране Валентино Роси на 7 точки.

Стартирайки от втора позиция зад състезателя на Дукати Кейси Стонър, Педроса направи страхотно измъкване, като поведе още в първия завой и оттам нататък не му се наложи да поглежда назад. За само пет обиколки той бе на 3 секунди пред всички останали, а след около две трети от надпреварата разликата вече бе скочила на близо 8 секунди.

В едно перфектно състезание Педроса си позволи да кара на сигурно в последните няколко обиколки, в резултат на което разликата между него и Роси в края на краищата падна на 3 секунди. Междувременно италианецът през цялото време трябваше да се отбранява от Стонър.

Роси, който бе спечелил три поредни победи, се представи отлично, след като стартира от девета позиция. Всъщност във втората обиколка той бе едва осми, но след това постепенно в рамките на четири обиколки се справи с Джеймс Тосланд, Ники Хейдън и Ранди де Пюние.

След това беше ред на бившия му съотборник Колин Едуардс, като „Тексаското торнадо” даде позицията си в осмата обиколка. Така пред Роси оставаха Стонър, Андреа Довициозо и Педроса. И докато шампионът от миналата година се справи лесно с Довициозо, то в края на краищата Роси изпревари и двамата, за да се качи на второто стъпало на подиума.

В последните обиколки очевидно Довициозо не успяваше да кара с темпото на състезателите пред него, но Стонър за сметка на това дишаше във врата на Роси до последно.

След младия италианец останаха съответно Колин Едуардс и Джеймс Тосланд. Крис Вермюлен завърши на седмо място, а Хейдъй, стартирал от първа редица, завърши едва на осмо място.

Класиране на състезателите от Гран при на Каталуня в MotoGP:
1. Дани Педроса (Хонда) 43:02.175 мин.
2. Валентино Роси (Ямаха) + 2.806 сек.
3. Кейси Стонър (Дукати) + 3.343 сек.
4. Андреа Довициозо (Хонда) + 10.893 сек.
5. Колин Едуардс (Ямаха) + 16.426 сек.
6. Джеймс Тосланд (Ямаха) + 21.482 сек.
7. Крис Вермюлен (Сузуки) + 21.548 сек.
8. Ники Хейдън (Хонда) + 22.280 сек.
9. Шиния Накано (Хонда) + 22.375 сек.
10. Джон Хопкинс (Кавазаки) + 46.835 сек.
11. Марко Меландри (Дукати) + 57.991 сек.
12. Антъни Уест (Кавазаки) + 59.168 сек.
13. Силван Жинтоли (Дукати) +1:00.779 мин.