Начало Други Пилот от Люксембург удари и изхвърли Коко Върбицалиев в Барселона

Пилот от Люксембург удари и изхвърли Коко Върбицалиев в Барселона

129
0

Предпоследният състезтелен уикенд от сезона на Формула BMW се проведе на пистата Каталуния край Барселона. Испанското трасе е с дължина 3 км, с голяма денивелация и включва седем десни и четири леви завоя.
Програмата бе препълнена от сутрин до вечер, защото състезанието събра отново ДТМ сериите, евросериите на Порше Карера Къп, Формула 3, Сеат Леон.
В събота очакванията бяха за топло и хубаво време, но само за няколко минути се стъмни и заваля. Вятърът утихна, което предвещаваше, че скоро няма да спре. За жалост всичко се промени минути преди пилотите от Формула BMW да се подредят на стартовата решетка. Това обърка напълно настройките и единственото, което можеше да се направи, бе смяната на гуми и промяната на ъгъла на крилата.
Николай Върбицалиев стартира от 17-та позиция, от външната страна, която за сухо трасе е по-добрият вариант, но в тази ситуация всичко бе въпрос на късмет. След изгасването на светофара Върбицалиев тръгна отлично и успя да изпревари трима пилоти. В третия завой Коко бе блокиран от Самуел Куридор (Люксембург) и загуби всичко спечелено. В следващата обиколка Тимо Валтер направо спря в него на влизането в завой номер 7, Върбицалиев загуби контрол на колата и напусна трасето. Успя да се върне, но бе загубил още позиции и пропадна до 21-во място. От средата на дистанцията българинът започна да подобрява своите времена, но изоставането му беше голямо и успя да стигне едва до 18-та позиция в генералното класиране и 10-та място в шампионата на новаците.
“Стартирах добре, но ме блокираха още в първата обиколка. Загубих много места. След това един от германците ме удари на спиране, пропуснах точката на спиране, колата се поднесе и излязох от трасето. Върнах се, но загубих много. В следващите обиколки ми бе много трудно да намеря точното темпо, чак в края на състезанието започнах да правя добри времена, но беше вече късно. Съжалявам, защото пистата ми харесва много.”, сподели недоволният Върбицалиев
Класиране в първия старт на Каталуния:
1. Йенс Клингман (Гер)
2. Даниел Кампос–Хил (Исп)
3. Филип Енг (Ав)

В неделя времето се оправи и денят бе слънчев и топъл. Върбицалиев стартира едва 18-ти. На старта показа перфектен рефлекс и изпревари пилота до него. Така застигна Куридор и като по чудо не се стигна до масова катастрофа. Този път пилотът от Люксембург бе още по-безкомпромисен и когато българинът започна да го изпреварва, той го удари и изхвърли в бетонната стена отстрани. От удара носът на болида се разби и предният спойлер се откачи. Върбицалиев успя да излезе от тревата и тръгна отново, но вече последен на голяма разлика и без предно крило. Той остана две обиколки на пистата, докато механиците се подготвят да сменят целия нос на колата. В третия тур Върбицалиев влезе в бокса и след смяната излезе много назад.
В крайна сметка остана 19-ти в крайното класиране за кръга.
Директорът на състезанието днес бе изключително строг и наказа 12 пилоти от стартиралите 25 с по 30 или 60 секунди за неспазване на правилника. Между тях е и Куридор, предизвикал катастрофата с нашия пилот на старта на второто състезание.
Класиране във втория старт на Каталуния:
1. Филип Енг (Ав)
2. Марко Витман (Гер)
3. Адриан Тамбе (Фр)
Във временното класиране след двете състезания, Върбицалиев е 9-ти за купата на новаците и 16-ти от общо 27 пилоти.