Начало Moto News Поредна двойна победа за тима на Фиат Ямаха на Захсенринг

Поредна двойна победа за тима на Фиат Ямаха на Захсенринг

73
0

Валентино Роси успя да спечели четвъртата си победа за сезона в кралския клас от световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP, въпреки сериозния натиск, който му оказа неговия съотборник в заводския отбор на Ямаха – Хорхе Лоренцо.

Роси, който стартира от полпозишън днес, загуби първата си позиция няколко обиколки след старта от Кейси Стоунър с Дукати, но в средата на състезанието успя да си възвърне лидерството, като веднага след като той успя да изпревари австралиеца, същото направи и движещия се трети до момента Лоренцо, като по този начин Стоунър загуби две места само за една обиколка. В последствие към края на състезанието той бе изпреварен и от Дани Педроса, който дебнеше първата тройка от достатъчно къса дистанция през цялото време. Така в крайна сметка победителят от САЩ Педроса отново успя да се качи на подиума, а Стоунър остана четвърти, след като проблем с гумите допълнително влоши слабото му представяне във втората част от надпреварата, вероятно повлияно и от здравословните му проблеми, съсипали му вече прекалено много състезания този сезон.

Чудесно състезание направиха пилотите на Сан Карло Грезини Хонда и особено Алекс де Анджелис, който успя да докара своята сателитна машина RC212V на финала на пета позиция, докато съотборникът му Тони Елиас завърши шести, стартирайки от последно място.

Марко Меландри не успя да удържи атаките на пилотите на Грезини Рейсинг и остана седми, а представилият се чудесно в квалификацията Ники Хейдън загуби изключително много позиции веднага след старта, тъй като доста агресивната му атака към първи завой го принуди да отвори прекалено много треакторията си, което му коства почти всички позиции в състезанието. Оттам нататък Хейдън успя да се пребори с доста състезатели и в крайна сметка успя да финишира осми.

Първата десетка в Германия завършиха двамата пилоти на Монстер Тек 3 Ямаха – Колин Едуардс и Джеймс Тосланд, които финишираха съответно девети и десети.

Двама състезатели не успяха да завършат днешната надпревара – Ранди де Пюние, който след чудесен старт и моментна трета позиция претърпя зверски хайсайд на борда на своята LCR Хонда и падна още на първата обиколка и Андреа Довициозо, който записа поредното си разочароващо представяне, този път причинено от прекалено износване на неговата предна гума, което го принуди да се прибере в бокса на Репсол Хонда и да прекрати участието си.

Ето и класирането от днешната Гран при на Германия на пистата Захсенринг:

1. Валентино Роси, Fiat Yamaha Team 41’21.769
2. Хорхе Лоренцо,Fiat Yamaha Team + 0.099
3. Дани Педроса, Repsol Honda Team + 2.899
4. Кейси Стоунър, Ducati Marlboro Team + 10.226
5. Aлекс де Анджелис, San Carlo Honda Gresini + 21.522
6. Tони Елиас, San Carlo Honda Gresini + 30.852
7. Марко Меландри, Hayate Racing Team + 31.301
8. Ники Хейдън, Ducati Marlboro Team + 31.726
9. Колин Едуардс, Monster Yamaha Tech 3 + 32.865
10. Джеймс Тосланд, Monster Yamaha Tech 3 + 43.926
11. Лорис Капироси, Rizla Suzuki MotoGP + 57.375
12. Николо Канепа, Pramac Racing + 1’00.539
13. Крис Вермюлен, Rizla Suzuki MotoGP + 1’03.645
14. Mика Калио, Pramac Racing + 1’04.155
15. Габор Талмаши, Scot Racing Team MotoGP 1 Lap