Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Правят промени по пистата в Австралия заради новите болиди

Правят промени по пистата в Австралия заради новите болиди

195
0
Албърт парк,Гран при на Австралия

Пистата Албърт парк в Австралия, която тази година ще приеме първия кръг от новия сезон във Формула 1 (24-26 март), ще претърпи известни промени, обявиха организаторите. Причината за това са по-високите скорости, които се очаква да развиват болидите тази година в завоите заради по-широките крила и гуми. Очакванията са скоростта да е с 20 до 50 км/ч по-висока, заради което се налагат и подобрения в сигурността.

Ще бъдат изменени предпазните стени от гуми на няколко завоя – номера 1, 6 и 14, а освен това ще бъдат поставени високотехнологичните Tecpro бариери на завой 12. Те ще се използват за първи път на тази писта и ще са с дължина 80 метра на изхода на завой 12, който идва веднага след много бързия 11. Ще има поставени допълнителни предпазни стени от гуми.

Скоростта на колите в тази секция с новите болиди се очаква да бъде около и над 230 км/ч. И ако на това място излети някой, се очаква скоростта на удара да е около 129 км/ч, с което Tecpro бариерите би трябвало да се справят и да няма контузии за пилота. На завой 1 стената от гуми ще е двойно по-дебела. В зоната за сигурност на завои 6 и 14 пък предпазната стена вече ще е съставена от 6 реда гуми, вместо досегашните 3.

По думите на Крейг Мока, мениджър на инфраструктурата за Гран при на Австралия, поради високата цена на Tecpro бариерите, тяхното използване ще бъде ограничено, тъй като традиционните предпазни огради с гуми вършат почти същата работа. Използването на високотехнологичните стени ще бъде само в определени критични зони.