Начало Рали Ретро рали „България“ – между миналото и бъдещето

Ретро рали „България“ – между миналото и бъдещето

73
0
Sofia MotoRing Expo

За трети път София ще бъде домакин на традиционното международно ретро рали „България“. На пресконференция днес организаторите от Автотранс рейсинг обавиха, че досега са подадени заявки за участие от 26 екипажа. Трасето на надпреварата е с дължина 438,550 км, от които преход са 73 км, а състезателни 367,200 км или 83,34%.

На пресконференцията присъстваха председателят на Българкия автомобилен клуб „Ретро“ Ваня Гюдерова, зам.-кметът на община Костинброд Любен Кънчев, директорът на ралито Камен Михайлов и заместникът му Васил Кубадинов. Камен Михайлов обяви, че за първи път в ралито ще участват и свременни автомобили и хибриди. Така се създава контрапункт между миналото и бъдещето. Ще има и още една група с отделно класиране – хотрод, стрийтрод и реплики.  

По регламент на Международната федерация за исторически автомобили, маршрутът на едно рали може да се повтаря през пет години, то в третото издание той отново е променен. В петък, на 9 юни от 17 ч. ще бъде церемониалният старт на площад „Княз Александър I“, а от 18 ч. е прологът, който няма състезателен характер и в него автомобилите ще изминат 12 км по софийските улици.

На другия ден – събота, 10 юни от 8 ч. е старта на състезанието в кв. Бояна пред Националния исторически музей.  От там маршрутът минава през Лозен, Оборище, Ихтиман, Самоков, Боровец, Сапарева баня и финал в София пред Националния исторически музей в 16.56 ч.

Третият ден на състезанието ще бъде също по интересен маршрут, като старта ще бъде в 10 ч. от Банкя, а после колоната ще премине през Перник, Батановци и финал в Златуша. След това всички отиват до Костинброд, където от 13.36 ч. е подиумът и награждаването. Зам.-кметът Кънчев заяви, че ще има доста изненади за участници и зрители, вкключително и концерт на Тони Димитрова. 

Най-старите автомобили са от 1959 г. Единият е Mercedes Benz 190 D на датчанина Аксел Транкбаек и Шинка Маринова, а на другият е MG A 1600 Mark I на Васил Георгиев и Снежина Георгиева. Най-новият е от 2014 г. на Елвис и Елена Георгиеви – Infiniti Q50 Hibrid, но той ще участва в отделно класиране.