Начало Рали Рали „Благовещение“ 2017 вдигна адреналина за дамите

Рали „Благовещение“ 2017 вдигна адреналина за дамите

56
0

Традиционното дамско рали „Благовещение“ беше възродено днес в София след 8-годишно прекъсване. Състезателният формат, организиран от (БФАС) с подкрепата на ЕКО България, стартира на столичния площад „Ал. Батенберг“ и се превърна в изключително вълнуваща атракция в деня за размисъл.

Носител на купа „Благовещение“ в тазгодишното издание на дамското рали е екипажът на Христина Дичева и Ивелина Ненкова, които спечелиха първо място в клас над 1600 куб. см. Олга Тодорова и Красимира Стоянова взеха първото място в клас до 1600 куб. см., а в клас 4х4 най-добри бяха Александра Константинова и Радост Диамандиева.

19 състезателки с любителска категория и личните си автомобили се надпреварваха в майсторско управление на затворено трасе на жълтите павета на площад  „Княз Александър I Батенберг“ и пропътуваха половин София в градски маршрут с часови и транзитни контроли. Освен осморки, преден и заден гараж дамите трябваше да  приложат и своите умения по ориентиране, като намерят по пътна книга църквата „Свети Великомъченик Георги“ в  село Бистрица и да запалят свещички за празника Благовещение. 

След много активности, демонстрации и богата програма за зрителите все пак на финалната права се изправиха една срещу друга в равен старт с един и същи автомобил трите победителки в отделните класове в определяне на носителката на купа Благовещение. В клас до 1600 куб. см бяха Олга Тодорова и Красимира Стоянова с Фиат 500, в клас над 1600 куб. см. Христина Дичева и Ивелина Ненкова с Тойота Авенсис и в клас 4х4 Александра Константинова и Радост Диамандиева с BMW 335 (4х4).  С най-добро време обаче по трасето се пуснаха дамите Дичева и Ненкова, които и спечелиха  освен специалния скоростен етап и голямата награда Купа Благовещение. Втори и трети в клас до 1600 съответно се наредиха Гергана Тодорова и Надежда Христова с Хонда Сивик и Ива Горчева и Моника Маринова с Рено ZOE (напълно електрически автомобил). В групата до 1600 куб. см на втори място се наложи екипажът с пилот Цветелина Тодорова  и Ирина Розова, трети се класираха Драгана Иванова и Мери Грозева с Пежо 3008. В клас 4х4, след победителите на почетната стълбица застанаха дамите Мира Бъчварова и Арина Вълкова с Хамър, а след тях на третото място се възкачиха София Табакова и Анжелина Пенчева с Тойота RAV 4. 

Организаторите от БФАС и Столична община с подкрепата на проекта „София, Европейска столица 2018 „ връчиха и две специални награди за „Най –стилен екипаж“ където отново се разписа шармантната дизайнерка Мира Бъчварова , за „Най-млад участник“, която бе спечелена от 20 –годишната Ива Горчева. Третата специална награда за „Най-забавен“ екипаж отиде при  Йоана Литовска и Изабела Пехливанова.

Сред официалните гости на сцената бяха и служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, зам. кмета на Столична Община Тодор Чобанов, Владимир Илиев – председател на БФАС и Анатоли Илиев – секретар на организационния комитет на „София 2018 – Европейска столица на спорта“. Преди началото на спортната надпревара пистовият ас и многократен шампион Илия Царски зарадва дамите с кратка демонстрация по състезателно шофиране и пили доста гуми на неговата бегачка Mitsubishi Lancer.

Дамско рали „Благовещение“ 2017 премина под знака на толерантността и образцовото поведение на пътя. Всички състезателки бяха своебразни посланици на съпричасността и безопасното шофиране, демонстрирайки истински спортен дух като внимателни и отговорни автомобилни водачи.