Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен готов да пропусне САЩ и Бразилия, ако Лотус не решат финансовите...

Райконен готов да пропусне САЩ и Бразилия, ако Лотус не решат финансовите проблеми

78
0
Кими Райконен

Кими Райконен е предупредил настоящия си отбор Лотус, че ще обмисли дали да изкара до край сезон 2013 г. с тях. Като основна причина за това той посочи финансови проблеми и заяви, че размяната на остри реплики по време на Гран при на Индия съвсем не е в основата на ситуацията.

Световният шампион за 2007 г. не бе на пистата Яс Марина в Абу Даби вчера. Днес той говори за първи път пред представители на медиите и не изключва да не участва в последните стартове от сезона – в САЩ и Бразилия.

Дойдох тук, тъй като се надявам, че сме постигнали разбирателство по определени проблеми, които имаме от известно време. Дано те бъдат оправени и да завършим сезона по възможно най-добрия начин. Обичам състезанията, обичам карането, но бизнесът е голяма част от него. Понякога, когато не се работи както трябва, се стига до лоши ситуации. Трябва да теглиш чертата някъде и ако прехвърлим границата… Вината вече не е моя. Случилото се в Индия е част от проблема. Такива неща не бива да се случват, но стават понякога. Това всъщност не е проблема. Става дума за всичко останало, тъй като една по една се събира цял куп грижи. Лесно е да кажа, че това е причината, поради която едва не дойдох, но не е така и не е толкова просто – заяви Райконен.

Смята се, че Лотус дължат на финландеца повече от 15 милиона долара. Той изрази особено разочарование от факта, че бе обвинен, че не се е държал като част от екипа при положение, че не му е плащано цяла година.

Понякога не е особено хубаво, когато чуеш, че не поставяш интересите на отбора на първо място, след като за цяла година си получил нула евро. Това не те кара да се чувстваш добре, но такова е положението – допълни Кими.

Проблемът с изплащането заплатата на финландеца стана известен по-рано през сезона. Жерар Лопес, чиято компания Гении Кепитъл все още е едноличен собственик на екипа на Лотус, обясни, че в тима са се надявали да задържат Кими, но не са се справили с изискванията във финансов план, докато Ферари са направили навреме предложение на пилота. Той даде обширно интервю, публикувано на официалния сайт на отбора, в което обяснява колко добри са отношенията на Райконен с него и тима в Енстън след историите от вчера за връзката помежду им.