Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул може да напусне F1 след 2020 г., обяви Хелмут Марко

Ред Бул може да напусне F1 след 2020 г., обяви Хелмут Марко

42
0

Ред Бул може да напусне Формула 1 след 2020 г. Това обяви главният съветник на екипа Хелмут Марко. Това може да стане ако няма сериозни промени в правилата за двигателите. Сегашните 1.6-литрови хибридни турбомотори ще останат в Гран при до 2020 г., както бе договорено между отборите и ФИА. А за след това ще се търсят варианти за по-опростени, по-евтини и атрактивни агрегати.

„Биковете“ не за първи път отправят подобна заплаха. През 2015 г. те направиха същото, искайки изравняване на задвижващите системи и даването на по-голяма свободна на производителите при разработката им. Тогава моторът в болида на Ред Бул – Рено, изоставаше значително като мощност и надеждност спрямо Мерцедес и Ферари.

„През 2021 г. трябва най-после да се появи независим доставчик на двигатели във F1, заяви Марко. – Това е повече от необходимо. Освен това моторите трябва да бъдат прости, шумни и да струват под 10 милиона евро. Говорим си за много по-опростен агрегат в сравнение с този, който използваме в момента.

Има достатъчно компании, които биха могли да доставят двигатели. Затова очакваме от новите собственици от Liberty Media и ФИА да намерят решение до края на сезона. Ако това не се случи, то нашето оставане във Формула 1 не е сигурно.“