Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг най-бърз в първата тренировка на Сепанг

Розберг най-бърз в първата тренировка на Сепанг

32
0

Нико Розберг с Мерцедес бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Малайзия на пистата Сепанг, 16-и кръг от шампионата на Формула 1. Германецът изпревари с почти половин секунда съотборника си и конкурент в битката за титлата Люис Хамилтън. С гумите софт Нико постигна 1:35.227 сек., но времето на Люис бе записано с по-бавните и по-твърди гуми медиум.

На 3-а и 4-а позиция завършиха пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел, като изоставането на двамата спрямо водача бе повече от 1 секунда. Много силно се представи Алонсо с Макларън, постигайки 5-и резултат с подобрената версия на задвижващата система на Хонда. Испанецът изпревари Даниел Рикиардо и Макс Верстапен с Ред Бул. Последният обаче бе с най-твърдите за уикенда гуми хард.

 

В началото на сесията вниманието прикова Серхио Перес от екипа на Форс Индия, който стана поредният пилот, който изпробва защитения кокпит от типа „ореол“. Само 7 минути след старта на тренировката обаче колата на Кевин Магнусен се запали в бокса и тя беше спряна с червени флагове. Датчанинът получи инструкции бързо да излезе от кокпита, което и той стори. А болидът му веднага започна да бъде гасен с пожарогасители.

26 мин след старта тренировката бе подновена, а загубените 20 минути за пилотите бяха доста ценни. Заради преасфалтираното трасе и променения ъгъл на някои завои нуждата от повече опознавателни обиколки бе очевидна. Първи бърза обиколка постигна Фелипе Маса с Уилямс – 1:39.038 мин. Това време веднага бе подобрено с 3.3 сек от Нико Розберг. Райконен с Ферари излезе 2-и, а Карлос Сайнц излезе в тревата, след като допусна грешка на завой 11. Хамилтън с другия болид на Мерцедес също направи бърз тур и бе само на 0.005 сек от Розберг.

 

Фетел бе едва 5-и, като се оплака от вибрации в колата. Всички пилоти в челото изпробваха гумите софт, като само 4-ия Верстапен от Ред Бул бе с хард. Себастиан подобри резултата си и излезе на 4-а позиция, а след него се нареди Алонсо с Макларън, покзвайки отлична скорост с гумите софт. Розберг също прогресира и слезе до 1:35.227 мин, изпреварвайки Люис с близо половин секунда. Изоставането на пилотите на Ферари спрямо лидера стана над 1 секунда. При следващите опити пилотите на Мерцедес поставиха гумите медиум, като Хамилтън не бе особено стабилен с тях, допускайки грешка на променения последен завой. 16 мин преди края Розберг също допусна грешка с медиум и излезе от пистата на завой 10, след което мина през чакъла на 11-и.