Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стюардите на ФИА за Гран при на САЩ ще разгледат ситуацията с...

Стюардите на ФИА за Гран при на САЩ ще разгледат ситуацията с Катерам и Маруся

24
0

ФИА пусна първото си изявление, след като стана ясно, че отборите на Катерам и Маруся няма да участват в Гран при на САЩ този уикенд.

Тимът от Лийфийлд ще отсъства и в Бразилия, докато за този от Бенбъри все още не напълно сигурно. И двата екипа са под управлението на синдици, като се надяват, че ще успеят да се явят поне за финалното състезание в Абу Даби.

В съобщението на ФИА се казва, че стюардите на Гран при на САЩ ще постановят дали двата отбора са нарушили правилата. Договорите на екипите по принцип са за участие във всички кръгове. Управляващият търговските права на F1 Бърни Екълстоун заяви, че дава разрешение на Катерам да пропусне стартовете в Остин и на Интерлагос, след което обяви, че и Маруся ще отсъства. Според други източници всеки тим има право да пропусне до три надпревари при форсмажорни обстоятелства. Контрактите на Гран при отборите и Формула Уан Мениджмънт обаче са тайна и затова се появяват различни теории.

Изявлението на федерацията гласи:

– ФИА получи информация за финансовите трудности на Катерам F1 и Маруся F1, както и за значителната несигурност относно участието им във финалните състезания от шампионата през 2014 г. Отговорност на стюардите на ФИА е да определят дали определен отбор е или не е изпълнил задълженията си да участва във всички стартове от календара, както и да вземат каквито мерки сметнат за подходящи. Уверени сме, че стюардите са напълно наясно с финансовата ситуация на засегнатите екипи. Тези въпроси винаги се разглеждат с изключително внимание и поглед върху конкретните обстоятелства.

По-нататък се посочва, че случилото се с Катерам и Маруся още веднъж повдига „въпроса за икономическия баланс в световния шампионат на Формула 1 и доказва правотата на изразяваната многократно от ФИА позиция в полза на всякакви инициативи, които ще помогнат за намаляване на разходите, за да се осигури оцеляването на настоящите отбори или да се привлекат потенциални нови участници”.

– ФИА, в близко сътрудничество с ФОМ и акционерите в F1, ще продължи да работи за поддържане атрактивността на шампионата и нормалното участие на отборите през идващите години – завършва изявлението.