Начало Картинг Гайдов и Марсело Сартори с победи в 8-ия кръг на София Картинг...

Гайдов и Марсело Сартори с победи в 8-ия кръг на София Картинг Ринг

43
0

Димитър Гайдов и Марсело Сартори спечелиха двата финала в 8-ия кръг от любителския шампионат по картинг на София Картинг Ринг, организиран със съдействието на Shell Helix.

Надпреварата е част от Sodi World Series (SWS), като в този кръг участие взеха 32 пилоти. Състояха са 3 квалификационни сесии, всяка от които по 7 минути.В квалификацията, в която пилотите караха на новата конфигурация на трасето с променен финален сектор, най-бърз бе Гайдов, който постигна време от 47.395 сек, следван от Искрен Иванов.

Следваха 3 полуфинала, като първите 3 от всеки плюс най-добрия 4-и като време се класираха за големия финал А. Това сториха Гайдов, Веселин Паунов, Николай Атанасов, Владислав Аронов, Искрен Иванов, Виктор Кирилов, Алекс Юлиан, Арам Агопян, Милуш Баханов и Явор Тенев.

Останалите сформираха малките финали, като победители в тях станаха Валентин Раденков (финал С), Димитър Димитров (финал В). В големия финал победата грабна Гайдов, който остави на 3 секунди зад себе си Веселин Паунов и Николай Атанасов.

След това се състоя и т.н. суперфинал. В този финал участваха 11-те пилоти, постигнали най-бързи обиколки в хода на финалите, но стартиращи в обратен ред – този с 11-о време първи, този с 10-о втори и т.н.

За него се класираха: Марсело Сартори – 48.135 сек, Милуш Баханов – 48.103 сек, Явор Тенев – 47.959, Борис Карастанев – 47.983, Алекс Юлиан – 48.079, Владислав Аронов – 47.822, Виктор Кирилов – 47.780, Димитър Гайдов – 47.641, Искрен Иванов – 47.554, Николай Атанасов – 47.717 и Веселин Паунов – 47.766. Съответно Сартори потегли от полпозишън. След битка с Баханов Марсело финишира първи. Трети се нареди Явор Тенев.

Шампионатът се организира за втора година и се състои от общо 10 кръга, като всички се провеждат на София Картинг Ринг. В първите 9 от тях целта на всеки състезател е да се класира в първите 20 във временното класиране, за да продължи и в последния кръг – т.н. „Голям финал”. В него натрупаните точки до момента се анулират и крайното класиране се определя според постигнатия резултат във въпросния финал.

А той ще се проведе на 4 юни и ще бъде няколко пъти по-дълъг спрямо останалите състезания. Победителят ще спечели пътуване до пистата Монца за Гран при на Италия от Формула 1 с покрити всички разноски. Вторият и третият в класирането ще спечелят тест със състезателен картинг KZ 2 с 48 конски сили на трасето в Кюстендил.

 

Оставащите състезания до края на сезона:  

9-и кръг: 14 май

10-и кръг: 4 юни (голям финал)