Начало Автомобили С два нови рекорда The Iron Knight е най-бързият камион в света

С два нови рекорда The Iron Knight е най-бързият камион в света

46
0

The Iron Knight на Volvo Trucks счупи два рекорда и вече е най-бързият товарен автомобил в света. Той подобри най-добрите показатели за скорост при стартиране от спряло положение в категориите 500 и 1000 метра. Новият рекордьор е създаден по поръчка, с изключение на двигателя и вече легендарната трансмисия на Volvo Trucks – I-Shift Dual Clutch.

По време на работата си по товарния автомобил екипът експерти от Volvo Trucks откри иновативни начини за обединяване на технологията и дизайна.

„Това показва, че нашата трансмисия I-Shift Dual Clutch има огромен потенциал и няма да ви изостави в екстремни условия. Фактът, че новият световен рекордьор използва съвсем същата скоростна кутия като тези в серийно произвежданите камиони Volvo FH, е нещо, с което наистина се гордеем“, обясни Клас Нилсон, президент и изпълнителен директор на Volvo Trucks.

Със средна скорост от 169 км/ч и време 21,29 секунди The Iron Knight на Volvo Trucks счупи международния рекорд за скорост при стартиране от спряло положение на 1000 метра. Той подобри и съответния рекорд за разстояние от 500 метра със 131,29 км/ч и 13,71 секунди. Рекордният пробег беше поставен на затворена тестова писта в северна Швеция.

„Специалисти от няколко различни отдела на Volvo Trucks работиха в тясно сътрудничество, за да създадат камион с ненадмината ефективност. С изключение на силовата линия от Volvo Trucks, която е сърцето и душата на The Iron Knight, ние създадохме товарния автомобил ръчно от самото начало. Фактът, че успяхме да поставим не само един рекорд, а цели два, е удивителен“, казва механикът във Volvo Trucks Олоф Йохансон.

Зад волана на The Iron Knight беше Бойе Овебринк, който има над 30-годишен опит в състезанията с леки и товарни автомобили. Той вече е счупил пет рекорда за скорост, а през 1994 г. става европейски шампион в състезанието с камиони.

The Iron Knight на Volvo Trucks може да бъде описан с една единствена дума – съвършенство. Той е с красива външност, а когато натиснете здраво газта, усещате мощност без аналог. Това е третият товарен автомобил-рекордьор, който шофирам, и не мога да си представя по-добър наследник на „Wild Viking“ и „Mean Green“, казва Бойе Овебринк.