Начало Други Шофьорите осъзнават предимствата на премиум гумите

Шофьорите осъзнават предимствата на премиум гумите

53
0

Проучване в 7 държави сочи, че по-голямата част от шофьорите в Европа са наясно, че въпреки по-високата си цена, премиум гумите имат предимство по отношение на икономията на гориво и по-голямата безопасност, която осигуряват. Проучване на Nokian Tyres потвърждава, че 87% от шофьорите в Румъния смятат премиум гумите за по-безопасни, като на същото мнение са техните колеги от България – 70%, Италия – 61%, 59% за Франция и Германия, 58% в Полша и 54% в Чешката република.

Протекторът на евтините гуми може да изглежда аналогичен на този на премиум продуктите, но това не се отнася за качествата му, тъй като отделните компоненти от структурата на гумата не са съобразени една спрямо друга. В началния етап на производство на модел гума, специалистите от Nokian Tyres създават няколко прототипа, които служат за начална точка в производството на останалите компоненти на гумата като например нейното тяло и съотношението на каучук в него.

 „Разликата между висококачествените и евтините гуми, най-лесно се забелязва при по-тежки условия като например спиране върху мокра повърхност, условия за аквапланинг или екстремно шофиране и високи скорости. Премиум гумата е като предпазния колан: през по-голяма част от времето реално нямаш нужда от него, но при екстремни ситуации може да ти спаси живота, както и този на другите около теб,“ обяснява Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres.

Също така, премиум производителите подлагат своите гуми на изключителни изпитания. По време на създаването на даден модел, висококачествените гуми преминават през повече от 300 различни теста. Евтините гуми дори не се доближават до подобни изпитания по време на създаването си.

Добрата новина е, че повече от 2/3 от шофьорите осъзнават важността на гумите за безопасността на движение. Най-висок процент шофьори, осъзнаващи важността на гумите, е в Румъния – 91%, следван от България – 89%, Италия – 87%, Германия – 85%, Полша – 79%, а най-нисък процент на осъзнатост се наблюдава във Франция, където 65% смятат, че гумите имат фундаментално значение за безопасността при шофиране.

Напълно вярно е заключението, че гумите имат съществена роля за безопасното шофиране и безопасния трафик като цяло. Гумите предават силите между превозното средство и пътната настилка, нужни за завиване, спиране и ускорение. Ето защо те са най-активната система за безопасност във всеки автомобил. Четири зони с площ колкото човешка длан свързват автомобила с пътната настилка и ни позволяват да управляваме превозното средство.

Шофьорите трябва да имат предвид, че дори и най-съвършените летни гуми се износват. Ако искате да намалите консумацията на гориво и да увеличите безопасността, трябва редовно да проверявате гумите. В повечето европейски държави по закон дълбочината на протектора не може да бъде под 1,6 мм. Летни гуми с толкова малък грайфер вече не са безопасни. Рискът се увеличава значително при мокро време, когато дълбочината на протектора е по-малка от 4 мм.

Летните премиум гуми могат да намалят разхода на гориво с до 0.5 литра на 100 км и в същото време да предложат отлично сцепление и на мокър път. Средно гумите върху задвижващия мост на автомобила се изразходват двойно по-бързо от тези на свободнодвижещия се мост. За това е препоръчително да редуваме гумите върху задвижващите колела на всеки 8000 км с цел равномерно износване на комплекта. Правилното налягане в гумите също е много важно.  То е посочено от производителя на автомобила и гарантира най-добър комфорт при шофиране. При нормални условия леко по-високото налягане в гумите може да увеличи живота на гумите и да намали разхода на гориво.

Допитването показва не само различното поведение на шофьорите в различните държави, но също така потвърждава увеличаването на осъзнатостта на водачите относно пътната безопасност. Проучването бе проведено в Германия, Полша, Чехия, Италия, Франция, Румъния и България и включва 1800 анкетирани.