Начало Рали Шкода отбелязва 40 години от шокиращата си победа в рали Монте Карло

Шкода отбелязва 40 години от шокиращата си победа в рали Монте Карло

34
0

Преди 40 години рали Монте Карло вече е едно от най-прочутите и трудни автомобилни състезания в света. Шкода печели изданието му през 1977 г. по забележителен начин. Тазгодишният състезателен рали автомобил на марката – Фабия R5 – е в същите синьо-червени райета, украсявали колата-победител преди четири десетилетия.

През 1977 г. Вацлав Блахна и навигаторът му Любислав Хлавка с Шкода 130 RS печелят в класа за автомобили до 1300 куб. см. Успехът им е шокиращ и се превръща в един от най-забележителните моменти в 116-годишната спортна история на марката.

„Шкода се гордее с невероятни традиции в автомобилния спорт, както и с коли-икони като 130 RS”, заяви директорът на Шкода Моторспорт Михал Храбанек. „Ето защо отбелязваме 40-годишнината на успеха ни отпреди 40 години. Нашата Фабия R5 е в оцветяване, подобно на това на 130 RS. В Монте Карло тази година я карат заводските ни пилоти Понтус Тидеманд и Ян Копецки, както и Андреас Микелсен.”

Микелсен е гост-пилот за отбора на Шкода. Появата на норвежеца зад волана на Фабия R5 обаче е връщане към корените му. 27-годишният състезател започна изкачването си към върха в спорта с титли в Intercontinental Rally Challenge през 2011 и 2012 г., като постига успехите си с Фабия Супер 2000.