Начало Рали Шкода Фабия R5 издържа перфектно изпитанията в рали Мексико

Шкода Фабия R5 издържа перфектно изпитанията в рали Мексико

61
0

Понтус Тидеманд/Йонас Андерсон триумфираха в драматичен двубой по време на рали Мексико и спечелиха в категорията WRC2 на третия кръг от световния рали шампионат за 2017 г. Шведският екипаж на Шкода води страхотна битка в продължение на 295 км специални отсечки с френските съперници Ерик Камий/Бенжамен Вейас. Успехът на Тидеманд и Андерсон означава, че 13 от последните 14 надпревари (като се брои от миналия сезон досега) бяха спечелени от Фабия R5.

„Гордея се с пилотите и целия си отбор”, заяви шефът на Шкода Моторспорт Михал Храбанек. „Това рали не бе за хора със слаби сърца, но Понтус и Йонас запазиха спокойствие и взеха много важна победа. Мексико бе върховният тест за издръжливостта на колата. От асфалтовите улици в столицата Мексико Сити маршрутът се върна на чакълените отсечки на почти 2750 метра надморска височина. Колата ни се справи перфектно във всички условия.”

26-годишният Тидеманд направи страхотно шоу. Той и Камий няколко пъти се сменяха начело на класирането. В средата на ралито Понтус бе намалил малко темпото по тежките чакълени пътища, но накрая натисна отново газта и взе три поредни победи в събота вечер. В началото на последния ден авансът му бе само 2 секунди, но той даде всичко от себе си и бе с 22,5 сек по-бърз от Камий в 32,96-километровата Ла Калера. Най-добро време и в пауърстейджа само потвърди превъзходството му.

„Беше фантастична битка във фантастично рали”, коментира Тидеманд. „Натрупахме огромен опит в първото си рали Мексико. Доволни сме от успеха и страхотния старт на сезона ни.”

Това бе втора поредна победа за Понтус, който през февруари спечели домашния си старт в Швеция. Той води в генералното класиране с 50 точки, следван от Камий (42) и Андреас Микелсен (25, норвежецът бе пръв в Монте Карло, също зад волана на Шкода Фабия R5).