Начало Автомобили Shell започна кампания за икономично шофиране.

Shell започна кампания за икономично шофиране.

43
0

Shell започна кампания за икономично шофиране.

В отговор на увеличаващите се цени на петрола през последните години и негативното им влияние както върху потребителите, така и върху бизнеса като цяло Shell стартира мащабна инициатива за икономично шофиране.Тя се провежда под името FuelStretch в редица страни по света, сред които Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Чехия, Унгария, Полша, Филипините, Сингапур и др. има за цел да помогне на шофьорите да използват по-ефективно горивото, което купуват и да оптимизират своите разходи. В изпълнение на този ангажимент Shell ще продължи да предлага висококачествени горива на конкурентни цени. До края на март лоялните клиенти на компанията ще получават отстъпка от цената на горивото срещу SMART точки. Част от тази кампания е и участието на Shell в опит за поставяне на световен рекорд Гинес за икономично шофиране.

Кампанията ще бъде под надслов “Аз шофирам икономично”. Неин акцент е специално подготвена образователна програма, основана на 10 практически съвета, които могат да доведат до намаляване разхода на гориво с до 30%. При разработването на препоръките са използвани проучвания на американския институт Energy and Environmental Analysis, Inc., Washington, DC.

В търговските комплекси Shell в цялата страна вече се разпространяват листовки с 10-те съвета за намаляване разхода на гориво. Shell предвижда да предостави информация за икономичното шофиране и на бъдещите шофьори у нас, като публикува 10-те съвета в учебните помагала за шофьорски изпити.

Кулминация на кампанията Shell България ще бъде „Ден на икономично шофиране” на 18 март 2006 г. (събота). Събитието ще се проведе с подкрепата на Министерство на транспорта, Агенцията по енергийна ефективност и Столична община. Shell и институциите, които подкрепят „Деня на икономично шофиране” призовават българските шофьори да се присъединят към инициативата, като прилагат съветите за спестяване на гориво. Всеки може да изрази своята съпричастност и като постави лента с надпис

“Аз шофирам икономично” на своя автомобил на 18 март 2006 г. Лентите ще се разпространяват в търговските комплекси Shell в цялата страна.

10 съвета от Shell за да намалете разхода на гориво с до 30%

1. Карайте плавно, като избягвате рязко ускоряване и спиране.

Агресивното шофиране може да доведе до увеличаване разхода на гориво с една трета.

2. При ускоряване превключвайте на висока предавка колкото е възможно по-рано.

По-високата предавка при по-малка скорост подобрява разхода на гориво.

3. Поддържайте двигателя в добро техническо състояние.

Правилната настройка на двигателя може да намали разхода на гориво с до 4%, така че сменяйте маслото редовно и спазвайте препоръките на производителя за обслужване на автомобила.

4. Поддържайте гумите си напомпани до препоръчаното налягане.

Правилно напомпаните гуми са по-безопасни и имат по-дълъг живот. Гуми с налягане по-ниско с 0.1 атм спрямо указаното увеличават разхода на гориво с 3%.

5. Не дръжте излишни неща в багажника и на задната седалка, които добавят килограми.

Всеки 45 кг допълнителен товар увеличават разхода с 1-2%.

6. Използвайте климатика умерено – той натоварва двигателя и при работа изразходва гориво.

Използвайте го само в много топли и много студени дни. През останолото време използвайте вентилатора.

7. Дръжте прозорците затворени, особено при шофиране с висока скорост. Вятърът, навлизащ в купето, намалява скоростта. За да компенсирате това, вие натискате по-силно газта и изразходвате повече гориво.

8. Винаги използвайте типа моторно масло, препоръчвано от производителя за вашия двигател.

Това може да намали разхода на гориво с 1-2%.

9. Избягвайте зарежданията на малки количествагоривото се изпарява при всяко отваряне на капачката на резервоара. Проверете дали капачката на резервоара е добре уплътнена.

10. Спазвайте дистанцияосигурете си достатъчно време за плавно спиране на автомобила.

Още в сайта на Shell България