Начало Рали Спъват отсечките на рали Финландия

Спъват отсечките на рали Финландия

61
0

Организаторите на рали Финландия ще бъдат принудени нарочно да спънат отсечките на състезанието, за да намалят средната скорост на етапите. През тази година колите в WRC са значително по-мощни и с повече притискане и скоростите, които развиват, са по-високи.

В рали Швеция по-рано през сезона в една от отсечките бе достигната средна скорост от близо 138 км/ч от пилота на М-Спорт От Танак. Това се стори твърде опасно на рали-директора на централата Ярмо Маханен и следващото преминаване на етапа бе отменено.

През миналата година на рали Финландия средната скорост на 6 от пробезите бе над 129 км/ч и опасенията са, че за най-бързата от тях – Ouninpohja, средната скорост тази година може да достигне 140 км/ч. Причината за значителното повишение, освен по-бързите коли, се състои и съкращаването на етапа с няколко километра, като именно този участък е по-бавният и спънат. И това ще вдигне още средната скорост.

Според местния пилот Яри-Мати Латвала има вероятност да бъдат поставени изкуствени шикани, за да се намали скоростта, което според финландеца не е естествено за рали на макадам, а по-логично решение за асфалтова надпревара.