Начало Formula E News Трима решават първата титла във Формула E

Трима решават първата титла във Формула E

54
0

Трима пилоти ще спорят за първита световна титла в шампионата на ФИА с електрически автомобили във Формула Е тази вечер на трасето в парка Батърсий в Лондон.

Нелсън Пике младши е лидер преди финалното състезание само с 5 точки преднина пред Себастиан Буеми. На още 13 е Лукас ди Граси.
Във вчерашната, предпоследната надпревара на същото трасе в парка край Темза, Буеми води от старта до финала и спечели блестяща трета победата от 10 състезания в първия шампионат. Втори завърши Жером Д’Амброзио, а трети-Жан-Ерик Верн. На следващети две позиции завършиха претендентите Ди Граси и Пике. И двете атаки на Нелсън бяха парирани от Ди Граси, въпреки че синът на триктратният светон шампион във Формула 1 имаше на свое разположение опцията Fanboost, която добави 40 к.с. мощност в рамките на 5 сек към силата на задвижващата му система.

Ди Граси отново се оплака от прегряване на батериите, както бе и в Москва по време на предишния кръг от първенството, но днес бе много бърз в тренировките и ще има предимство от участие във финалната група пилоти, излизащи на пистата в квалификацията.

Местата на старта пък са изключитлено важни, защото трасето е много тясно.

При победа в квалификацията се взимат 3 точки, а за най-бързата обиколка още 2.

Себастиен Буеми обаче бе най-бърз от всички и в последната тренировка. Неговият екип eDAMS снощи спечили титлата при конструкторите, но Ален Прост, който е един от двамата собственици, заянви, че празнествата ще бъдат отложени до тази вечер, като целта е да се спечили титлата и при пилотите.

Междувременно на пресконференция, на която обави началото на сътрудничеството на своя тим Върджин Рейсинг със Ситроен и бранда DS, сър Ричард Брансън бе категоричен, че до 4-5 години този шампионат ще изпревари по популярност Формула 1.
Състезанието е днес от 18 ч.