Начало Рали Танак води пред Микелсен в Германия

Танак води пред Микелсен в Германия

48
0
От Танак

От Танак от екипа на М-Спорт е начело след 8 състезателни отсечки на рали Германия, 10-и кръг от първенството на WRC. След края на петъчния ден естонецът има 5.7 сек аванс пред Андреас Микелсен със Ситроен C3.

Норвежецът пропусна предишния кръг във Финландия, но показва отлична скорост по асфалтовите отсечки на немска земя и между 4-ия и 6-ия етап дори беше начело в надпреварата.

Танак от своя страна излезе от пътя в 6-ия пробег и имаше късмет, че много бързо се върна на трасето и не загуби време. Следобедните отсечки бяха наводнени от дъжд, като пилотите използваха гуми за напълно мокра настилка. За много от тях това се случваше за първи път след въвеждането им от Мишлен преди година.

Шампионът Себастиен Ожие се движеше на 3-а позиция до последната отсечка за деня. В нея обаче пилотът на М-Спорт загуби над 20 секунди след завъртане. Това му коства изоставане на 4-о място в общото класиране, на половин минута зад Танак и на 2.4 сек зад излезлия 3-и Тиери Нювил с Хюндай. Челната петица допълва Елфин Еванс с Форд Фиеста. Той е на 52.1 сек от Танак.

Дани Сордо с Хюндай бе начело след 2-ата отсечка, но в 4-ия пробег пропусна завой и неговият автомобил навлезе 40 метра надолу в зона с храсти и дървета, откъдето нямаше как да се измъкне до края на деня.

От надпреварата отпадна и победителят от Финландия Есапека Лапи с Тойота, който катастрофира. Яри-Мати Латвала с Тойота пък изостана с около 90 сек заради загуба на мощност в двигателя. Той е едва 8-и, зад Крейг Брийн (7-и) със Ситроен и третия пилот на Тойота Юхо Ханинен (6-и).