Начало Рали Ценков и Маринов приключиха участието си в Silk Way Rally 2016

Ценков и Маринов приключиха участието си в Silk Way Rally 2016

37
0

Петър Ценков и Иван Маринов приключиха преждевременно участието си в международния рали-рейд маратон Silk Way Rally 2016. Сериозни проблеми с електрическата система на болида Opel Antara RR, оставиха автомобила в пясъците на 20 км от финала на осмия етап на надпреварата. След като цяла нощ са чакали камиона „метла”, на сутринта нашите са се добрали до бивака.

„Загубихме всички токове. На пръв поглед алтернаторът на колата беше проблемът, заяви Петър Ценков пред АВТО OFFNews. – Само че не успяхме да разберем какъв точно е той. Нито на бордовия компютър имаше някаква индикация, нито светеха лампи по таблото. А при замерване, се оказа, че алтернаторът въобще не произвежда ток.

И като не знаем откъде е точно проблемът, решихме да не продължаваме, защото проблемът можеше да се появи пак, и то точно в някой от най-тежките пустинни етапи. На всичкото отгоре, още в първите етапи двигателят започна да загрява. В Русия и Казахстан това не беше толкова страшно, но в Китай, където караме в адска жега, трябваше да спираме доста често, за да охлаждаме системата.”

„Съжалявам, че не успяхме да продължим. Този път ралито за нас бе абсолютно безпроблемно – нито сме имали проблеми с навигацията, нито веднъж не затънахме в пясъка, а в последните етапи можеше да се изкачим сериозно в класирането, защото много други екипажи започнаха да изостават сериозно. Но за да завършим ни трябва здрав автомобил или поне да знаем какъв точно е проблемът. Все пак, натрупахме ценен опит, а Silk Way Rally 2016 бе и е едно уникално състезание”, допълва българският пилот.

Иначе, 340-километровия етап 10 на Silk Way Rally 2016 отново бе изключително успешен за Peugeot при автомобилите. Стефан Петерханзел бе най-бърз по трасето от Хами до Дунхуанг, макар да няма възможност дори да си помисли за подиума, предвид проблемите му в началото на ралито. Втори за деня се класира съотборникът му Себастиан Льоб, а трети бе Хари Хънт (Mini X-Raid).

В генералното класиране на Silk Way Rally 2016 водач продължава да е Сирил Депре (4-и вчера), следван на почти 10 минути от Льоб. Третият в общата подредба – Язид Ал Раджи (X-Raid Mini) е с точно 28 минути изоставане от лидера.

При камионите, Мартин Ван Ден Бринк отново се опъна на армадата на Камаз. Пилотът на Renault взе етапната победа с преднина от 2:51 минути пред Айрат Мардеев и така успя да увеличи аванса си в генералното класиране на 4:32 минути пред пилота на Камаз. Трети за деня бе Антон Шибалов, но на тази позиция във временната подредба на Silk Way Rally 2016 е съотборникът му Дмитри Сотников.

Днешният 11-и етап на „Пътя на коприната” пък бе отменен заради жестоки пясъчни бури по трасето между Дунхуанг до Джаюгуан. Така, състезателите ще се доберат до следващия си бивак по пътя, пропускайки 330-километрова пясъчна отсечка.