Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс направи официална премиера на FW40

Уилямс направи официална премиера на FW40

39
0

Уилямс Мерцедес FW40 бе представен официално онлайн тази сутрин. Автомобилът ще излезе на писта в понеделник сутрин в началото на първия предсезонен тест на пистата Каталуния.

От екипа в Гроув също посочиха промените в правилата за новия сезон, в следствие на които автомобилите са съвсем различни.

През 2017 г. Уилямс отбелязва 40 години участие във Формула 1. Това е отразено в името на новия болид – FW40 идва след FW38. Вследствие на промените в правилата автомобилът ще е със значително по-високо аеропритискане спрямо предшественика си. Очаква се скоростта в завоите да е доста по-висока, а спирачната дистанция и натоварванията в кривите ще са по-големи.

Пилоти на Уилямс през 2017 г. ще са Фелипе Маса и Ланс Строл. Бразилецът отложи напускането си на Формула 1 с година след оттеглянето от спорта на световния шампион за 2016 г. Нико Розберг. От Мерцедес поискаха да ангажират Валтери Ботас, а от Уилямс бяха поели ангажимент да не възпрепятстват финландеца при интерес от страна на топ тип. Поради тази причина от Гроув се обърнаха към Маса, който бе обявил на Монца през миналия сезон, че ще приключи да се състезава в F1 в края на 2016-та. В крайна сметка бразилецът се съгласи да се върне за година.

Състезателите проведоха изключително сериозна подготовка през зимата, тъй като ще бъдат подложени на увеличени натоварвания през новия сезон.

От Уилямс отбелязват, че въпреки големите промени във външния вид на колите за 2017 г. спрямо предшествениците им, задвижващите системи не са претърпели подобна метаморфоза.

„Предсезонният тест в Барселона ще даде на екипите първите реални насоки за поведението на болидите. Но, подобно на промените при двигателите през 2014 г., никой няма да има реална представа за подреждането по сила на отборите до Мелбърн. Дори тогава ситуацията ще се променя страшно бързо”, посочват още от британския тим.