Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Участието в Инди 500 може да не е единственото за Алонсо

Участието в Инди 500 може да не е единственото за Алонсо

29
0

Предстоящото участие на Фернандо Алонсо в 500-те мили на Индианаполис може да не е единственото за пилота на Макларън. Затова заяви испанецът  седмица преди първия си тест за прочутата американска надпревара, която ще се проведе на 28 май. Алонсо ще участва с болид Далара за екипа на Андрети Аутоспорт с подкрепата на Макларън и Хонда. Заради това той ще пропусне Гран при на Монако, където ще го замести Дженсън Бътън.

„Първо трябва да мине състезанието, а след това на следващия ден – 29 май, ще преценим какво е положението. Приоритет за мен тази година е да се забавлявам в Индианаполис. Ще участвам, защото обичам състезателните болиди, обичам да карам най-бързите коли, а Инди 500 е най-голямото състезание в света. Много привлекателно е да се състезаваш, да се наслаждаваш и да бъдеш част от това събитие.

Всички ми казват, че атмосферата там е уникална, но и че ще бъде доста тежък ден. След това, независимо от резултата, който ще постигнем в неделя, ще обмислим какво ще се случва за напред. Ще бъда напълно открит: ако искам да бъда най-завършеният, или най-добрият пилот в света, значи искам да изпитам всички различни автомобили и всички различни техники на пилотиране, за да се развивам. И ако искам да бъда именно такъв, трябва да спечеля това състезание. Ако не е през тази година, тогава ще трябва да го планираме за следващото събитие“.

Изпълнителният директор на Макларън Зак Браун подкрепи желанието на Алонсо за още бъдещи участия: „Бих искал Макларън-Хонда да се състезава на Инди 500 всяка година. Първоначално реших, че това е идея, която бихме могли да гоним и реализираме през 2018 г. Но имайки предвид начин, по който се развива сезона ни във Формула 1, както и знаейки за желанието Фернандо и това на Хонда, се създаде една малка възможност, която ние обаче решихме да използвахме.“

Нашият тим е голям почитател на състезанията в Индикар. Смятаме, че това е фантастичен спорт и аз съм близо до него през целия си живот, така че съм много развълнуван да съм тук. Имахме достатъчно време, за да влезем в спорта по правилния начин. Когато се обадих на Марк Майлс (изпълнителният  директор на Индикар) и след това на Майкъл Андрети (шефът на тима на Андрети Аутоспорт), се оказа, че те са напълно готови за едно наше участие. Идваме с идеята да сме в челото на колоната.“