Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верлайн обвини Бътън за катастрофата, Дженсън с наказание 3 места назад на...

Верлайн обвини Бътън за катастрофата, Дженсън с наказание 3 места назад на грида

67
0

Паскал Верлайн трябва да премине допълнителен медицински преглед след катастрофата си по време на Гран при на Монако. Пилотът на Заубер ще отиде на скенер на гръб, след като се оказа затиснат в колата си при обръщане след удар от Дженсън Бътън.

Състезателят на Макларън опита да мине от вътрешната страна на Портие, но закачи Заубер-а, който се преобърна настрани. Автомобилът остана на две гуми и притиснат към бариерата с пилота в кокпита в продължение на няколко минути, докато маршалите успеят да го върнат обратно на четири гуми. Верлайн слезе с малко помощ и веднага след това бе прегледан в медицинския център. Той обвини Бътън за инцидента.

„Надявам се да съм добре. Главата ми отиде в бариерата и следващата седмица ще трябва да отида на скенер за гърба. Беше плашещо. Очевидно е, че не можех да сляза от колата. Единственото, което исках, бе да се измъкна – особено след като видях, че спирачките запушиха. Не мога да съм сигурен дали съм съвсем добре след предишната ми контузия”, обясни Паскал.

Той пропусна два старта от тазгодишния шампионат заради катастрофа по време на Състезанието на шампионите през януари.

„Ясно е, че този завой не е място за изпреварване. Глупава маневра на Бътън”, добави немският пилот.

Бътън пък защити действията си, обяснявайки, че гумите на Верлайн били напълно износени.

„Бях с много повече сцепление при излизането от предходния завой, тъй като тези гуми просто не държат, когато стъпиш върху камъчета”, продължи англичанинът. „Мислех, че съм далеч напред в кривата, когато хвърлих поглед настрани – той не ме беше видял. Опитах да намаля, но в този момент бе прекалено късно.”

„Опитах, сметнах, че преценката ми е правилна, но не се получи. Говорих с него и той, разбира се, е поразтърсен. Най-важното е, че Паскал е добре.”

Дженсън получи санкция за катастрофата – преместване с три места назад на грида и две наказателни точки в лиценза. Налагането й е под въпрос, тъй като появата му в Монако е еднократно събитие и се случи заради участието на Фернандо Алонсо в Индианаполис 500. Наказанието няма да се прехвърли към испанеца при връщането му във Формула 1.