Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вандоорн: Q3 бе изненада; Алонсо: Струва си да си пръв дори само...

Вандоорн: Q3 бе изненада; Алонсо: Струва си да си пръв дори само за миг

45
0

Тимът на Макларън имаше повод за усмивки, което не се случва често през настоящия сезон във Формула 1. Първо Фернандо Алонсо бе най-бърз на изсъхващата писта в Q1, а след това Щофел Вандоорн се класира за финалния квалификационен сегмент на Силвърстоун. Белгиецът за първи път изпревари именития си съотборник в квалификация.

„Класирането в Q3 на Силвърстоун бе малко неочаквано“, призна Вандоорн. „Но в последните няколко старта вървя наистина добре – напредъкът на екипа се вижда ясно. В Азербайджан, Австрия и сега на Силвърстоун с Фернандо сме с горе-долу еднакво темпо. Прекрасно е, че сме направил допълнителна крачка напред.“

„Дълго време се надявах на подобни смесени условия в квалификация и смятам, че бяхме доста силни в конкретната ситуация. А когато пистата изсъхна, използвахме всяка налична възможност. Както винаги, в средата на колоната битката е много сериозна. За нас Q3 бе възможният максимум днес.

Алонсо започна последен бърз тур със сухи гуми буквално в последната секунда на първия квалификационен сегмент.

„Взехме правилното решение в края на Q1, като сложихме сухите гуми. Възползвахме се от моментните условия и беше прекрасно да чуем радостта на хората от трибуните. Подобно нещо е хубаво и за момчетата в гаража: те го заслужват, тъй като работят изключително упорито през последните години и си струва да сме на върха в класирането дори само за миг“, коментира Алонсо.

„Фактът, че не се класирах в Q3 ми дава право на избор на гуми. Ще стартирам последен заради наказанията (за смяна на задвижващата система – б.а.). Така че сме сравнително доволни от 13-о място. Сега трябва да мислим за утре. Доказахме, че сме доста конкурентоспособни в смесени условия и едно хаотично състезание би било в наша полза. Дано времето остане такова и утре.“