Начало Moto News Валентино Роси е новият-стар световен шампион в MotoGP

Валентино Роси е новият-стар световен шампион в MotoGP

114
0

Валентино Роси спечели поредната си световна титла в мотоциклетната Гран при, след като завърши на трета позиция в Гран при на Малайзия днес. Победата днес по превъзходен начин грабна Кейси Стоунър с Дукати, но денят принадлежеше на „Доктора“, който успя да спечели деветата си световна титла в Гран при и седма в клас MotoGP един кръг преди края на шампионата.

Още преди началото на състезанието шансовете на единствения му конкурент за титлата – Хорхе Лоренцо, бяха определяни като минимални, тъй като математическите изчисления сочеха, че дори и испанецът да спечели победата, ако Роси завърши не по-назад от четвърти, той ще успее да защити короната си.

Пороен тропически дъжд причини отлагането на старта с 35 минути и наводни за броени минути пистата. Това значеше, че пилотите трябваше да подготвят мотоциклетите си, предназначени за мокър асфалт, което бе минус за Роси, който се бе справил по перфектния начин с намирането на перфектните настройки за сухо още в петък. За негов късмет обаче, съотборникът му имаше проблем с мотоциклета си, който механиците не успяха да стартират. Така той бе принуден да се качи на другата си машина, но вместо да се нареди на стартовата решетка, той отново влезе в бокса, тъй като отново имаше проблем с машината си. Питуолът обаче вече бе затворен, което значеше, че той ще трябва да потегли от последното място на старта.

В крайна сметка обаче малко след старта двамата съперници се озоваха един до друг и започнаха люта битка помежду си, която впоследствие бе безапелационно спечелена от Валентино Роси, който подобряваше увереността си в машината с всяка една обиколка, в който асфалтът започваше да изсъхва.

Кейси Стоунър пък днес бе в едно друго измерение. Той излезе начело още след старта и бързо започна да се откъсва пред следващите го пилоти на Репсол Хонда – Дани Педроса и Андреа Довициозо. Темпото на австралиеца бе убийствено и в един момент той слагаше по близо две секунди на Педроса, откъсвайки се напред със зверски темпове. След финала преднината му бе цели 14,666 секунди и той за пореден път доказа, че е уникален пилот, способен да побеждава най-добрите.

Дани Педроса завърши на втора позиция. До средата на състезанието съотборникът му Довициозо се движеше плътно зад него, но загуби контрол на мократа настилка в 14-тата обиколка и напусна борбата, позволявайки по този начин на Педроса да си поеме дъх. Така италианецът подари третата позиция на Роси, който към края почти застигна и Педроса, но въпреки това не съкрати достатъчно дистанцията между двамата, за да може да си позволи да атакува.

Хорхе Лоренцо завърши на четвърта позиция, след като от средата на надпреварата той бе неспособен да се движи с темпото на съотборника си. Така надеждите му за титлата този сезон се изпариха. Той обаче спортсменски поздрави Роси след финала, а всички фенове си пожелаха догодина отново да гледат титанични битки между двамата съотборници, точно както и тази година.

Ники Хейдън постигна чудесната за него този сезон пета позиция, а непосредствено зад него се нареди Крис Вермюлен, за когото лошите метеорологични условия бяха добре дошли.

Седми финишира Тони Елиас, а осми остана Марко Меландри, който отново демонстрира големите си възможности с няколко чудесни битки на пистата.

Първата десетка днес бе завършена от Лорис Капироси и Мика Калио.

Испанецът Алекс Еспаргаро, който замести Николо Канепа в тима на Прамак Дукати за това състезание се нареди на прекрасната за него 11-та позиция, изпреварвайки четирима пилоти.

Ето и пълното класиране в днешната Гран при на Малайзия, 16-ти кръг от MotoGP:

1 Кейси Стоунър, Ducati Marlboro Team 47’24.834
2 Дани Педроса, Repsol Honda Team + 14.666
3 Валентино Роси, Fiat Yamaha Team + 19.385
4 Хорхе Лоренцо, Fiat Yamaha Team + 25.850
5 Ники Хейдън, Ducati Marlboro Team + 38.705
6 Крис Вермюлен, AUS Rizla Suzuki MotoGP + 41.061
7 Tони Елиас, San Carlo Honda Gresini + 48.555
8 Mарко Меландри, Hayate Racing Team + 55.557
9 Лорис Капироси, Rizla Suzuki MotoGP + 1’00.303
10 Mика Калио, Pramac Racing + 1’00.440
11 Алекс Еспаргаро, Pramac Racing + 1’01.655
12 Aлекс де Анджелис, San Carlo Honda Gresini + 1’01.847
13 Колин Едуардс, Monster Yamaha Tech 3 + 1’10.778
14 Габор Талмаши, Scot Racing Team MotoGP + 1’15.851
15 Джеймс Тосланд, Monster Yamaha Tech 3 + 1’50.672

Не завършват:

Aндреа Довициозо, Repsol Honda Team 7 об.
Ранди де Пюние, LCR Honda MotoGP 20 об.