Начало Други Върбицалиев с добър дебют във Формула BMW

Върбицалиев с добър дебют във Формула BMW

91
0

Добър дебют в немската Формула BMW направи нашият пилот Николай Върбицалиев по време на първия старт от сериите на пистата Ошерслебен през изминалия уикенд. Българинът покри нормативите за лиценз в края на миналата година и получи право да участва в официалните тестове, след което дойде време и за официалното състезание.
В първата квалификационна сесия (валидна за първата надпревара) Николай стана 17-ти, а във втората – 15-ти.
Липсата на каквито и да е тестове преди официалните според мен са проблема, защото с всяка обиколка се чувствам по-добре. При скорост над 220 км/ч човек трябва да е добре трениран и постоянно в кондиция. Някои от пилотите в сериите имат по над 15 дни изпитания, което е средно по 300 км дневно. Тази вечер ще направим цялостен анализ с моят мениджър Николай Стоянов и се надявам утре да съм много по-бърз – сподели Коко след края на квалификацията.
В първата надпревара Върбицалиев стартира много добре, навакса няколко позиции и успя да избегне завъртелите се Маркус Помер и Максимилиян Висел. По време на 15-те обиколки той задмина още трима пилоти и завърши осми при новобранците в първия си старт.
Много съм доволен, особено след слабата квалификация. Тръгнах отлично, ориентирах се бързо в първия завой и след това карах по плана, който бяхме направили с моя мениджър през цялата дистанция. Доволен съм от резултата който постигнах – 13-ти в общото и 8-ми за “Руки Купата”. Взех първите си точки – 16 – и най важното, постигнах 6-ти резултат в третия сектор за цялото състезание – коментира пилотът.
В началото на второто състезание във втория завой стана меле, предизвикано от Самуел Куридор, в средата на което се озова и Николай. Той се удари с изостаналия на старта Адриан Тамбей (син на бившия пилот от Формула 1 Патрик Тамбей). В резултат се счупи предното крило и лявата кормилна щанга. Въпреки трудно управляемата кола Върбицалиев подобряваше непрекъснато времената си и успя да стигне до седмото място за купата на новаците.
Състезанието бе прекратено три обиколки преди края, тъй като германецът Маркус Помер не спря, след като двигателят му гръмна и заля най-бързата част от пистата с много масло.
Съжалявам, че не можах да се измъкна от мелето невредим. Спечелих 5 позиции на старта и всичко се развиваше добре до завъртането на Куридор. Колата бе много трудна за управление, защото на бързите прави беше нестабилна, заради предното крило, а десните завои, които болшинството са бързи, просто бяха мъка. Едвам я удържах на петното с масло и не мога да си обясня защо Помер не спря веднага след като му гръмно мотора. Можеше да има много тежки удари, защото маслото бе на завой, в който се влиза с над 180. Съжалявам за по-добрата стартова позиция от вчера, която не можах да реализирам. Не успях да покажа своите възможности след проблема с колата – заяви Върбицалиев след финала.
Следващият старт от Формула BMW е на пистата Юроспийдуей в Лаузиц на 18-20 май.