Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел триумфира в Австралия

Фетел триумфира в Австралия

38
0

Себастиан Фетел с Ферари спечели първия кръг от новия сезон във Формула 1 за Гран при на Австралия. Германецът и неговият екип използваха по-добра стратегия с по-късно единствено спиране в бокса за смяна на гуми, след като влезлият по-рано в пита лидер до онзи момент Люис Хамилтън от Мерцедес бе блокиран зад Макс Верстапен. Фетел показа отлично темпо в състезателната дистанция и демонстрира, че топскоростта на болида му от тестовете в Барселона е била реална. Германецът донесе първа победа за Ферари от Гран при на Сингапур през 2015 г.

Хамилтън завърши втори, следван от съотборника си Валтери Ботас. Четвърти остана Кими Райконен с другия болид на Скудерията, който в края задържа зад себе си по-бързия Макс Верстапен с Ред Бул. Вторият пилот на Биковете Даниел Рикаирдо отпадна в домашната си надпревара след ужасен уикенд, а шестата позиция зае Фелипе Маса с Уилямс.

Проблем със задвижващата система лиши Рикиардо изобщо от възможността да застане на старта. Тъй като австралиецът го нямаше в решетката, при подреждането на грида пилотите в задната част на колоната не заеха правилните си места и се наложи нова загряваща обиколка.

На старта Хамилтън поведе от полпозишън, следван от Фетел. Ботас потегли малко по-добре от Себастиан, но не успя да го изпревари в първия завой. Райконен бе атакуван от Верстапен, но също запази позиция.

 

 

По-назад в колоната Магнусен и Ериксон се сблъскаха и излетяха от пистата на завой 3. Пилотът на Хаас мина през бокса, смени счупеното си предно крило и сложи нови гуми суперсофт. В началото на втория тур на трасето все пак се появи Даниел Рикиардо, за да изпита колата в реални състезателни условия. Отпред в първите 3-4 обиколки Хамилтън не можеше да се откъсне пред Фетел, като разликата бе по-малко от 1 секунда. След това в следващите обиколки тя нарасна на над 1.5 сек.

 

 

В 10-ата обиколка Вандоорн от Макларън влезе в бокса с технически проблем. Наложи се да рестартира двигателя с натиснат педал на спирачката. В 15-ата Грожан от Хаас, който се движеше 7-и, отпадна с повреда в задвижващата система. В 17-ата Хамилтън спря в бокса за нови гуми софт, след като комплектът му ултрасофт се износи. Фетел, който вече бе на по-малко от секунда от него, остана на пистата. Люис се върна над трасето 4-и, зад Верстапен. Британецът не можеше да го изпревари и това даде шанс на Фетел да натрупа преднина отпред.

 

 

Германецът влезе чак в края на 23-ия тур и излезе от пита на метри пред Макс и Хамилтън. Холандецът опита да го атакува в спирането за завой 3, но Себастиан затвори вътрешната траектория и запази позиция. Междувременно Палмър и Ериксон отпаднаха с повреди. Лидер за малко бе Ботас, който спря за нови гуми софт в 25-ата обиколка. Тур по-късно това стори Райконен, като двамата се върнаха на 3-а и 4-а позиция. Така поведе Фетел, на 6 сек пред Хамилтън. Верстапен също мина през пита и за разлика от другите водещи пилоти, сложи суперсофт гуми.

 

 

В 29-ата обиколка кошмарният уикенд за Рикиардо приключи. Австралиецът спря в зоната за сигурност между завои 3 и 4 с повреда в болида. В челото Фетел се откъсна на над 7 секунди пред Хамилтън, като последният износи доста гумите си в обиколките зад Верстапен. В същото време Ботас започна да настига Люис с по-запазените си гуми.

 

 

С по-бързите си гуми суперсофт Макс Верстапен започна да застига Кими Райконен. Финландецът все пак удържа 4-ото място. Дебютантът Ланс Строл с Уилямс отпадна в първото си състезание. Пет обиколки преди финала движещият се на 10-а позиция Алонсо с Макларън загуби темпо и бе изпреварен наведнъж от Окон и Хюлкенберг. Малко след това Фернандо се прибра в бокса и не завърши.