Начало Moto News WSBK: Дейвис доминира на финала в Катар

WSBK: Дейвис доминира на финала в Катар

31
0

Последното състезание от тазгодишния шампионат в WSBK на пистата Лосаил в Катар бе спечелено от пилота на Ducati Чаз Дейвис. Така състезателят на Aruba.it Racing- Ducati постигна дубъл на пистата насред пустинята. Том Сайкс (Kawasaki racing) се бореше със своя съотборник Джонатан Риа, който сложи за втори път световната корона в първото състезание. Сайкс изпревари Риа в последния завой и спечели второто място не само в състезанието, но и в шампионата. 

Риа и Дейвис започнаха дуел още в първия завой, като Чаз бе пред шампиона, но Риа си върна лидерската позиция. От първия завой заедно излязоха Лоренцо Савадори (IodaRacing Team) и Алекс Лоус (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), а Ники Хейдън (Honda World Superbike Team) стартира от питлейна, защо по-рано преди старта се наложи да смени двигател. Във втората обиколка, отново на първия завой Риа допусна грешка, влезе в чакъла и Дейвис излезе начело. Пилотът на Kawasaki се върна на 13-о място и веднага започна да изпреварва пилоти, за се придвижи напред. Отпред пък Сайкс атакува Силвен Гинтоли (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) и стана втори. Леон Хаслам (Pedercini Racing) стигна до 5-о място от 16-о на старта, преди мотоциклета на СайедАл Сулайти от Pedercini Kawasaki да се запали. Състезанието бе спряно с червен флаг, за да могат маршалите да изчистят маслото, разлята от мотоциклета на арабина.

След 15 минути състезанието бе рестартирано, а Дейвис и Сайкс бяха отпред. Риа направи лош рестарт,  но след това постави рекорд за най-бърза обиколка и излезе в челото. Той настигна съотборника си Сайкс и двамата започнаха битка за първото място. Преди финала Риа показа силен отборен дух и намали темпото, за да може сайкс да го изпревари и да стане втори не само на подиума, но и в шампионата.

Четвърти стана Гинтоли, пред Хаслам и Жорди Торес (Althea BMW Racing Team), който стана 6-и. Хлапето от Кентъки – Ники Хейдън бе 7-и, следван от Шави Форес (Barni Racing Team) – 8-и. Топ 10 оформиха Рафаеле де Роса (Althea BMW Racing) и Алекс Лоус.