Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зрителите на Хокенхайм с 38% по-малко в сравнение с 2012 г.

Зрителите на Хокенхайм с 38% по-малко в сравнение с 2012 г.

75
0
Гран при на Германия,зрители,старт

38% по-малко зрители в сравнение с 2012 г. гледаха Гран при на Германия на пистата Хокенхайм.

На трасето отидоха едва 52 000 души, след като трите кръга преди това – в Канада, Австрия и Великобритания – се проведоха пред пълни трибуни. Една от основните причини за това е четирикратният световен шампион Себастиан Фетел, твърди консултантът на организаторите Катя Хайм.

Разочарованието на Себастиан от новата Формула 1 и собствения му болид със сигурност не помогна. Той даде куп интервюта колко лоша е F1 в момента и как не си струва да се гледа. Себастиан е четирикратен световен шампион, германец е и хората му вярват повече, отколкото на маркетинговите отдели. Така че ако той твърди, че няма какво да видят, че Формула 1 не същата като преди, това 100% е навредило (на посещаемостта) – обясни Хайм пред Ройтерс.

Общият брой зрители за трите дни на Хокенхайм е 95 000 души. Хайм отбеляза, че зрителите в неделя все пак са били повече, отколкото отидоха на Нюрбургринг през 2013 г. – едва 45 000 души.

Спортният директор на Мерцедес Тото Волф посочи от своя страна, че във Формула 1 цари негативизъм от началото на годината:

Всички имаме вина или поне много от нас. Последните няколко старта бяха чудесни за гледане. Имаше много изпреварвания в цялата колона, така че спортът е в добра форма. Трябва да анализираме внимателно защо на Хокенхайм нямаше повече зрители. Това обща тенденция ли е, хората от повече опции ли се нуждаят в днешния дигитален свят? Нямам отговор, защото от спортна гледна точка ние вършим работата както трябва.

В анализа на Ройтерс обаче се посочва още една наболяла тема – цените на билетите. Пропуск за уикенда на Хокенхайм от първа категория струва 515 евро. Това е твърде висока стойност, особено на фона на предложените от австрийските организатори по-евтини варианти за гледане на състезание от Формула 1 в същия географски регион. На Ред Бул Ринг 225 000 души бяха на трасето за трите дни на уикенда, в деня на състезанието – 80 000. На Силвърстоун за надпреварата отидоха 120 000.

Според Хайм и управляващият търговските права Бърни Екълстоун феновете в Германия били също така изтощени след световното първенство по футбол, което националният им отбор спечели.