Начало Автомобили 1 милион камиона Volvo FH произведени за 25 години

1 милион камиона Volvo FH произведени за 25 години

179
0

1 милион камиона от емблематичния модел Volvo FH са били произведени от представянето му през 1993 г. до днес. За четвърт век той прави технологична революция при тежкотоварните автомобили – от новаторска концепция за кабината, през решения за безопасността и грижата за водача до постоянни иновации с грижа за околната среда и повишаване на производителността. Volvo FH е единственият модел, удостоен трикратно с титлата „Товарен автомобил на годината“ — през 1994, 2000 и 2014 г.

„През 1993 година представихме модела FH в точното време и разполагахме с най-атрактивния продукт, точно когато икономиката и транспортният пазар тръгваха отново нагоре“, припомня Клас Нилсон, Президент на Volvo Trucks. По неговите думи Volvo FH е гръбнакът на Volvo Trucks, когато става въпрос за имидж и рентабилност за клиентите, както и за осигуряване на най-съвременно работно място за водачите.

Първата версия е базирана на ново шаси, чийто динамичен дизайн позволява създаване на гъвкави решения за различните транспортни приложения. Всичко е с ясен бизнес фокус, включително аеродинамиката, водеща към икономия на гориво, новаторската силова линия и моторната спирачка Volvo.

Но най-големият успех е новата кабина. Тя е разработена след изследване, в което Volvo Trucks включва над 1500 водачи. Крайният резултат е по-безопасна и комфортна кабина за шофиране, почивка и сън.

Кабината преминава през три допълнителни обновления за периода между 1993 и 2008 година, а през 2012 година е представен изцяло новият Volvo FH. Той е с напълно нова кабина с вградена климатична система I-park Cool, създаваща превъзходен комфорт. Въвеждането на функцията Volvo Dynamic Steering (2013 г.) позволяват по-лесно, по-безопасно, по-стабилно и прецизно управление, като в също време намаляват натоварването и професионалните травми при водачите вследствие на постоянно напрежение.

Още от първия ден Volvo FH се превърна в лидер по отношение на безопасността. През 1995 година Volvo Trucks е първият производител на товарни автомобили, който започва да предлага въздушни възглавници. През 1996 година при модела се въвежда и система за абсорбиране на енергията при челен удар (FUPS), десетилетие преди тя да се превърне в законово изискване.

По време на разработката товарният автомобил се подлага на хиляди симулации за безопасност при удар и на над 100 реални краш теста. Енергопоглъщащите колони и врати са изработени от двуфазна стомана, а панелите на корпуса са произведени от най-здравата известна стомана. Така всички детайли от екстериора и интериора на конструкцията, работят заедно, за да превърнат Volvo FH в най-безопасния товарен автомобил на Volvo Trucks до днес.

Volvo FH изведе производителността на тежкотоварните автомобили до ново ниво. През 2001 година е въведена революционната скоростна кутия I-Shift. I-Shift с два съединителя е особено полезна за регионални превози и превози на дълги разстояния по хълмист терен и по пътища с множество завои.

Всяка смяна на предавка е прецизно синхронизирана без загуба на мощност или въртящ момент, което подобрява комфорта на водача и позволява постигане на по-висока средна скорост. I-Shift с предавки за бавен ход е идеалното решение за строителството и тежкотоварния транспорт. Тя позволява потегляне на товарния автомобил с товари до 325 тона и движение със скорости до 0,5 км/ч, което улеснява извършване на прецизни маневри върху труден терен.

I-Shift е перфектният пример за това как иновацията може да бъде полезна за водачите и бизнеса, като същевременно се грижи и за околната среда. Година след година Volvo FH намалява своите вредни емисии и разход на гориво.

„Има още толкова възможности за създаване на фантастични подобрения. Ние ще изследваме всяка от тях, за да гарантираме, че Volvo FH остава първия избор на водачите и продължава да помага на клиентите ни да постигат бизнес целите си. Без да разкриваме твърде много, можем със сигурност да заявим, че следващите години ще бъдат дори още по-вълнуващи от първите 25“, обещава Клаас Нилсон.