Начало Moto News Забележителните постижения на Куартараро за само 20 старта в MotoGP

Забележителните постижения на Куартараро за само 20 старта в MotoGP

804
0
Фабио Куартараро
Фабио Куартараро на Херес, сезон 2020; снимка: Petronas SRT

Пилотът на Ямаха SRT Фабио Куартараро веднага се превърна в претендент за първите места с преминаването си в MotoGP.

През миналия сезон бе Новак на годината и записа невероятни постижения. Всички знаеха, че е само въпрос на време да постигне победа.

20-тата надпревара в кариерата на Куартараро влезе в историята. Той стана първият френски пилот с победа в кралския клас. Последната такава бе на Реджис Лакони на пистата Рикардо Тормо във Валенсия през сезон 1999. Освен това е и първият победител със сателитна Ямаха в ерата на MotoGP. С този успех е осмият най-млад състезател с победа в кралския клас – на възраст от 21 години и 90 дни.

През миналогодишния сезон, който бе дебютен за него и Ямаха SRT, Куартараро записа най-бързата обиколка още в първата надпревара за сезона в Катар

Повтори постижението и във Франция на пистата Льо Ман. Успя да стане най-младият пилот, който е спечелил полпозишън. Това се случи по време на квалификацията на пистата Херес. Този ден бе исторически за отбора, след като до него на втора позиция се класира неговият съотборник Франко Морбидели.

През сезон 2019 Фабио записа шест полпозишъна, седем подиума ( пет от които бяха втори места) и четири най-бързи обиколки. Така три надпревари преди края на шампионата стана Новак на годината. По този начин помогна на отбора на Ямаха SRT да спечели първенството на сателитните отбори в първата си година в шампионата.

Принудителната пауза означаваше, че Фабио изчака до миналия уикенд в Херес. където взе участие в състезание номер 20 в кариерата си. Там той два пъти подобри собствения си рекорд в квалификацията. По този начин бе на полпозишън на тази писта за втори път.

В крайна сметка успя да запише и първата си победа в MotoGP. Това бе осмият подиум в неговата кариера.

ИЗТОЧНИКSepang Racing Team