Начало Формула 1 Алонсо: Това бе най-добрата ми квалификация досега през годината

Алонсо: Това бе най-добрата ми квалификация досега през годината

4
0
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо се класира 13-и на грида за Гран при на Великобритания, докато съотборникът му Щофел Вандоорн бе 17-и. Пилотите на Макларън караха с по-твърди гуми в последната свободна тренировка, пазейки софта си за квалификацията. Двамата караха по различни програми в петъчните сесии, след които екипът реши да настрои автомобила на Вандоорн с реглажите на Алонсо. Белгиецът обаче така и не се почувства комфортно в болида за разлика от съекипника си.

„Не се съмнявам, че това бе най-добрата ми квалификация досега през годината. Все още ни липсват няколко десети, но 13-а позиция – близо до точките – и старт от чистата страна на трасето бяха целта ни, която и постигнахме”, коментира Фернандо. „Събота изглежда е най-трудният ден за нас в състезателните уикенди, но в неделя нещата се пооправят. Това ще е целта ни за утре. Знаем, че на тази дълга писта са необходими както аеродинамична ефективност, така и мощност, но ще се борим.”

„Стартът ще е ключов – тук е трудно да следваш други коли във високоскоростните завои, така че позициите от първия тур ще са важни, а след това – добра стратегия и управление на гумите.”

Вандоорн бе категоричен, че определено е можел да извлече повече от колата си, но така и не успял да я балансира.

„Сутрешната тренировка беше лоша – нямах сцепление. Не направих добри обиколки, нямах никакво темпо. От сутринта се борех с проблеми, болидът бе почти неуправляем. Трябва да разберем защо се случи това и какво се обърка. Очевидно е, че другият автомобил е с по-добра скорост, но моят ден бе доста труден и разочароващ”, обясни белгиецът.