Начало Video Ауди уволни Абт заради измама във виртуално състезание

Ауди уволни Абт заради измама във виртуално състезание

3451
0

Ауди Спорт уволни без предупреждение своя пилот във Формула Е Даниел Абт. Причината е, че германецът преотстъпи мястото си в състезание от виртуалната серия Race At Home Challenge на професионален играч на име Лоренц Хьорзинг. След като смяната стана известна, Абт бе дисквалифициран от надпреварата. Хьорзинг е един от най-добрите в тези видео игри и завърши трети във виртуалното състезание в Берлин.

В специално видеообръщение Абт (без никакви отличителни знаци на Ауди) се опита да обясни, че е направил смяната за забавление и не е искал да измами никого, но доводите му очевидно не са били приети. 27-годишният германски пилот беше глобен от Формула Е и с 10 000 евро, които да отидат за благотворителна организация.

Уволнението на Дани е много сериозен прецедент, защото той е потомък на фамилията Абт. Тя работи с Ауди от десетилетия и е част от спортната история на компанията, а и от управлението на самия тим във Формула Е.

„Даниел не е карал сам по време на квалификациите и надпреварата Race At Home Challenge миналата събота, а е поверил това на професионален симсъстезател”, се казва в съобщението на компанията. „Извини се и прие дисквалификация, но целостта, прозрачността и спазването на правилата са важни ценности за Aуди във всичко, което правим. Поради тази причина Ауди Спорт реши незабавно да прекрати отношенията си с него.”

Уволнението на Абт е безпрецедентно и неминуемо породи редица реакции

Двукратният световен шампион във Формула Е Жан-Ерик Верн отбеляза, че простъпката на колегата му е сериозна, но все пак става дума за игра.

„Какво да кажем за нарочно катастрофиращите пилоти, сигурно щяха да им взимат лицензите ако беше наистина? Отпадал съм от всевъзможни стартове заради неспортсменско поведение и използващи ме като спирачка състезатели”, допълни французинът.

Антонио Феликс да Коща и Джеймс Каладо съобщиха, че повече няма да пускат на живо стриймовете си по време на виртуални надпревари. Нидерландският пилот Ники Катсбърг направо определи действията на Ауди като пресилени.

„Сигурен съм, че не го е направил с някакъв зъл умисъл. От някои от реакциите леко ми се догади. Замислих се, че трябва да преценя наистина какво върша онлайн”, допълни той.