Начало Video Брийн в М-Спорт, Сордо и Солбег ще си делят третата кола в...

Брийн в М-Спорт, Сордо и Солбег ще си делят третата кола в Хюндай през сезон 2022

629
0

Присъединяването на Крейг Брийн към екипа на М-Спорт бе обявено официално днес. Ирландският пилот и навигаторът му Пол Нейгл подписаха двегодишен договор с екипа на Малкълм Уилсън в световния рали шампионат (WRC). 31-годишният състезател досега караше с частична програма за Хюндай, но от доста време се бореше за титулярно място в първенството.

Брийн вече е тествал новата кола на М-Спорт – Форд Пума Hybrid Rally1. WRC автомобилите за догодина са по напълно нови технически правила. Последните резултати на Крейг пък са убедили Уилсън, че си струва да заложи на него, докато Андреа Адамо така и не стигна дотам да му предложи постоянна позиция.

„Познавам Крейг и следя прогреса му вече повече от 10 години. Баща му беше сред клиентите на М-Спорт. Гледал съм го да кара редица наши автомобили, изкачвайки се изградената от нас стълбица за млади пилоти към световния шампионат, която изведе и него в настоящата позиция“, коментира Малкълм Уилсън

„Представянето му този сезон не остана незабелязано. Той имаше фантастични и постоянни резултати, въпреки че кара с частична програма. Започнахме дискусии преди няколко месеца. Сега се вълнувам много, съобщавайки, че той ще води отбора през следващите два сезона. Имаме фантастичен автомобил и не се съмнявам, че Крейг ще ни донесе успехи.“

Самият Брийн каза, че е много щастлив и горд да се присъедини към М-Спорт.

„От дете работя за това да стана титуляр в световния рали шампионат. Това бе възможност, която просто нямаше как да откажа. Напускам Хюндай с тъга, но пък постигнахме страхотни неща заедно. От Хюндай ни подадоха ръка и ни помогнаха да покажем какво можем. По пътя имаше и трудни моменти, но и много прекрасни мигове като последователните ни подиуми в Естония, Ипр и Финландия“, сподели Брийн.

„Сега получаваме златен шанс. Форд винаги е била близка до сърцето ми марка, тъй като кариерата ми започна с Фиеста R2 и победа в Джуниър WRC. След това спечелих S2000 WRC с Фиеста S2000. Обичам ралитата и всеки аспект в тях, но особено много обичам историята. Ще карам за Форд след имена като Ари Ватанен, Хану Микола, Колин Макрей и Карлос Сайнц. Това е огромна привилегия.“

Адамо благодари лично на Брийн и Нейгл за упоритата работа и отдадеността.

„За трите си сезона с нас те доказаха, че са ценни отборни играчи и допринесоха за успехите ни при конструкторите. Резултатите им демонстрираха, че са сред най-добрите екипажи в WRC“, заяви шефът на Хюндай Моторспорт.

След новината от М-Спорт екипът от Алценау потвърди окончателно и своя състав за догодина. Оставането на Тиери Нювил и От Танак бе оповестено преди време, а сега бе оповестено, че Дани Сордо и Оливър Солберг ще си делят третата кола

„Многократно вече съм казвал, че Хюндай е като семейство за мен. Радвам се, че ще продължа кариерата си с тима и през новата хибридна ера в WRC. При навлизането на нови технически правила е важно да има приемственост, но е прекрасно и че има нов талант като Оливър“, отбеляза испанският пилот.

20-годишният син на световния шампион за 2003 г. Петер Солберг каза от своя страна, че привличането му в Хюндай е сбъдната мечта.

„Наистина е страхотно. Другите ни съотборници – Тиери и От – са страхотни хора с невероятен опит, от тях ще се уча. Аз съм само на 20 и това е огромна стъпка на ранен етап от кариерата ми. Нямам търпение да разбера в кои ралита ще карам“, допълни Солберг младши.