Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун призова за намаляване на таксите за домакинство в F1

Екълстоун призова за намаляване на таксите за домакинство в F1

36
0

Бърни Екълстоун призова новите собственици на Формула 1 от Liberty Media да намалят годишните такси за домакинство на промоутърите на състезанията, за да не загуби спортът важни надпревари в бъдеще.

Според него много от правителствата на страните вече нямат желание да субсидират провеждането на състезанията. Екълстоун е в Бахрейн за този уикенд по покана на принца на страната – Салман бин Хамад бин Исла Ал Калифа.

„Единственото нещо, което ще бъде добро за всички, е ако можем да товарим промоутърите с по-малки плащания, каза Екълстоун пред motosport.com. – Направих някои добри комерсиални сделки в миналото. Те плащат много пари, а повечето от тях, ако не и всички, не печелят пари.

Страхувам се, че рано или късно правителствата зад тях ще кажат: това е достатъчно, чао. Ако можем да намалим таксите, които плащат, те ще могат да искат по-малко пари за билетите и да продават повече. Ако искат да се погрижат за феновете, това е начинът да го направят.”

Запитан защо той не е намалил таксите в миналото, британският милиардер отговори: „Знам, че можех да го направя, но се опитвах да изкарам пари за компанията (CVC Capital Partners). Това беше работата ми. Изглежда, че основната цел на Liberty Media не е да правят пари. Тяхната цел е да удовлетворят феновете, което е добре.”

Заради по-високите такси в последните години от домакинство на Гран при от следващия сезон вече се отказа Малайзия, а бъдещето на състезанието в Сингапур също е под въпрос. „Малайзия си отиде, каза още Екълстоун. – Много от тези неща са в резултат от това, което аз правех. Но наистина нямах особен избор. Но мисля, че убедих организаторите в Сингапур състезанието да остане. Променихме малко условията, като те още не са взели решение.”

Според Екълстоун също така състезанието в Бразилия е под заплаха и то може да бъде спасено, само ако пистата Интерлагос бъде продадена. Смята се, че именно той е основният кандидат да закупи трасето край Сао Пауло. По отношение на Турция, Бърни каза, че е щастлив от планираното завръщане на състезанието край Истанбул в календара от 2018 г.