Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА и Екълстоун се договориха за новия Конкорд

ФИА и Екълстоун се договориха за новия Конкорд

51
0
Бърни Екълстоун

Формула 1 скоро ще има най-после нов договор Конкорд, след като по време на уикенда за Гран при на Унгария президентът на ФИА Жан Тод и управляващият търговските права Бърни Екълстоун оповестиха, че са постигнали споразумение относно условията на контракта. Федерацията остана последната страна, която не се бе договорила с англичанина.

Formula 1 Group и ФИА подписаха споразумение, установяващо рамката за изпълнение на договора Конкорд 2013. То ще влезе в сила през идващите седмици след одобрение на съответните административни организации на двете страни. Допълнителна информация по въпроса ще бъде дадена след това одобрение – се казва в изявлението по повод договорката.

Остава да се реши въпросът и с Маруся. Екълстоун има търговски споразумения с останалите 10 отбора, участващи понастоящем във Формула 1, но не и с тима на Джон Буут. За напълно валиден Конкорд е необходимо абсолютно всички екипи и ФИА да се разберат с него, но според запознати това е само формалност, която ще бъде изпълнена в идващите седмици.

Основните точки, забавили толкова време съгласието на международната автомобилна федерация за новия Конкорд, са желанието й за по-високи приходи от спорта и спорът за контрол над медиите.

Тод поиска още миналата година ФИА да получава повече пари от постъпващите в F1, така че доходите на федерацията да достигнат около $40 млн. Екълстоун се съгласи да даде известно увеличение – около половината от търсените от президента на организацията средства. При постъпления от $7 млн. годишно, за 2013-та ФИА трябваше да получи $20 млн. от Бърни. За останалата сума една от идеите, която бе и осъществена, бе промяна в таксите за участие на отборите в шампионата. Този сезон за първи път бяха платени драстично увеличени суми, възлизащи общо на почти $16 млн. Така всъщност търсените от Тод пари бяха намерени, но останаха други въпроси.

Екълстоун от друга страна се опасяваше от желанието на ФИА да има по-голямо участие в търговската дейност на Формула 1. Говореше се, че от площад Конкорд в Париж имат желание за по-сериозна роля в такива важни процеси като определяне цените на билетите за състезанията например. За самия Бърни се носеше слух, че протака подписването на Конкорд-а, тъй като се страхува за поста си. Новият договор ще е с продължителност до 2020 г., а това би дало на CVC сигурност относно бъдещето на спорта и съответно – свобода да му търсят заместник. Тези слухове се разпространяваха далеч преди срещу англичанина да има официални обвинения от мюнхенската прокуратура за измама и подкуп, които сега допълнително усложняват нещата.

Едно от последните неща, които са обсъждани особено много през последните месеци, пък е желанието на Екълстоун да получи контрола над достъпа до надпреварите от F1 на пресата, журналистите на свободна практика и фотографските агенции, които и в момента получават акредитации от ФИА. Тод заяви преди време, че не се отказва от никакви права на федерацията за сметка на други облаги. Преминаване на всички медии под опеката на Бърни обаче може да доведе до такси за отразяване на Формула 1 – нещо, което се смята, че французинът изобщо не одобрява.

Ясно е, че имаше много неща, по които трябваше да се разберем. Работим в дългосрочен план, а и това споразумение е голяма част от Конкорда, така че вече ще приключим всичко – коментира Екълстоун. – Контрактът ще е за седем години. Постановява малко повече участие на отборите, което доста обсъждахме, по отношение на правилата, така че не могат да се оплакват.